Cultură

Turneul național cu spectacolul documentar „1946” a culminat în satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă

Ororile foametei organizate, documentate în „Cartea Foametei” de Larisa Turea și transpuse în scenă de echipa Teatrului Republican „Luceafărul”, în regia lui Slava Sambriș, au fost prezentate în 10 localități din republică. Turneul național cu spectacolul documentar „1946”, realizat sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău, a culminat în satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă.

Turneul național cu spectacolul documentar „1946” a culminat în satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă

facebook/ Volintiri, Casa de Cultură
Sursa: facebook/ Volintiri, Casa de Cultură

„Spre primăvară, clopotele băteau doar spre înmormântare, de dimineață până seara târziu. Când au început dezghețurile, au descoperit o grămadă de schelete cu care erau împânzite toate drumurile. Multă lume a murit, cine le mai știe numărul. Niște copilași ca florile s-au topit cu zile.”

Cu lacrimi în ochi au urmărit spectacolul documentar „1946” oamenii din Ialoveni, Cimișlia, Rezina, Cahul, Bălți, Ungheni, Drochia, Orhei, Călărasi și Volintiri, raionul Ștefan Vodă. Calvarul foametei trăit de neamul nostru și ascuns decenii la rând de ideologia sovietică i-a cutremurat.

VOX: „Bravo actorilor, ceva extraordinar, am trăit sentimente zguduitoare!”;

„Ultimul mesaj pe care l-am auzit din scenă, că nu am avut minte, este anume despre noi, despre poporul dezbinat, care n-a putut să-și apere rodul, neamul, să spună lucrurilor pe nume.”

Evenimentele tragice au animat spiritul critic al unor spectatori.

„Frumos spectacol, ajunge la suflet, la inimă, te zguduie. Dar uitați-vă, câte cruci, câte pietre de mormânt avem noi în cinstea acestor oameni?! Iată care-i problema noastră, noi suntem indiferenți, s-a pierdut firul acela ca să retrăim, suntem niște epigoni. Să-i memorăm doar prin fapte!”, a îndemnat Ștefan Efremov, spectator, Volintiri, Ștefan Vodă.

„Aceste activități culturale care sunt prin satele noastre trezesc satele noastre, trezesc amintirile acelea uitate, puse acolo, undeva pe policioară. După acest spectacol lumea a ieșit plângând”, a menționat primarul satului Volintiri, Igor Hîncu.

Acasă, la sediul Teatrului „Luceafărul”, dar și în localitățile unde au prezentat spectacolul, actorii trăiau și ei, printre lacrimi, destinele mutilate de ideologia sovietică.

„Este genul de spectacol în care te copleșesc emoțiile. Da! Plâng des, nu pot altfel!”, afirmă actrița Dorina Vacarciuc, Teatrul „Luceafărul”.

„În aceste 10 spectacole din 10 localități am simțit că oamenii se regăsesc în foarte multe istorii. În stagiunea viitoare mi-aș dori foarte mult ca acest spectacol să-l vadă cât mai multă lume, este foarte important acest lucru”, susține directoarea Teatrului „Luceafărul”, Vitalia Grigoriu.

La încheierea turneului național în satul Volintiri, Ștefan-Vodă, a fost prezentă și scriitoarea Larisa Turea, autoarea „Cărții Foametei”, care a inspirat spectacolul „1946”.

„Mă bucur că a venit și aici acest spectacol ca și în alte sate pentru că, mărturisindu-ne această durere, poate ne tratăm, trebuie să cunoaștem aceste lucruri, să ne rupem de cei care ne-au făcut să trăim aceste cumplite vremi. A fost o colonizare cruntă pentru că a murit cam al 10-lea locuitor, 300 de mii, zicea Emilian Bucov că au murit în ‘46-’47”, a relevat scriitoarea Larisa Turea.

Mai multe detalii despre turneul național cu spectacolul documentar „1946” vedeți sâmbătă, 29 iunie, doar la Moldova 1 în emisiunea „#Cultura”.

Citește mai mult