Social

Cel puțin trei miliarde de lei pentru protecția socială și ocuparea forței de muncă. Cum a susținut UE R. Moldova în ultimii cinci ani

Cel puțin 3 miliarde de lei sau 167 de milioane de euro pentru domeniul muncii și protecției sociale din Republica Moldova a oferit Uniunea Europeană, în ultimii 5 ani. Banii, alocați prin diverse proiecte, au fost utilizați, între altele, pentru compensarea facturilor în sezonul rece, crearea serviciilor de îngrijire a copiilor și îmbunătățirea calității educației. Odată cu deschiderea oficială a negocierilor de aderare, pe 25 iunie, Republica Moldova va putea accesa mai multe fonduri europene, susține Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS). Până în 2027, țara noastră va accesa fonduri inclusiv prin Instrumentul de Asistență pentru Pre-aderare (IPA) III – principalul instrument financiar pentru sprijinirea reformelor în regiunea de extindere, cu un buget total de 14,2 miliarde de euro.

Sărăcia din Republica Moldova, redusă pe bani europeni

Republica Moldova a beneficiat, în ultimii cinci ani, de asistență financiară prin intermediul mai multor instrumente ale UE. Bunăoară, prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI) în țara noastră au ajuns peste 10 milioane de euro, echivalentul a peste 19 milioane de lei. Banii au fost alocați pentru a sprijini grupurile vulnerabile, pentru a spori incluziunea socială și cea economică, precum și pentru a consolida societatea civilă.

Alte 23,3 milioane de euro, echivalentul a circa 448 de milioane de lei, au fost alocate prin proiectul „EU4Moldova: Focal Regions”, pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale copiilor, adolescenților și persoanelor vulnerabile, susține Ministerul.

UE sprijină și piața muncii din țara noastră. Două milioane de euro, echivalentul a peste 38,4 milioane lei, vor fi utilizați, până în 2025, pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și a spori oportunitățile de angajare.

Ajutorul UE s-a simțit direct și în facturile la energie. Peste 132 de milioane de euro, echivalentul a peste 2,5 miliarde lei, constituie ajutorul pe care țara noastră la primit de la state și instituții europene în criza energetică fără precedent din 2022-2023 când prețurile la gazele naturale s-au majorat de câteva ori, pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Alte 12 milioane euro, echivalentul a circa 330 de milioane de lei, pentru compensarea facturilor au fost alocate în precedentul sezon rece (2023-2024).

Programul de compensații la energie, susținut de UE, a redus sărăcia din Republica Moldova cu 20%, constată un recent studiu al Băncii Mondiale.

„Acest lucru ne bucură și cred că are un impact direct asupra vieții cetățeanului, pentru că una din priorității Ministerului este reducerea sărăciei, în special sărăcia în mediul rural, sărăcia în rândul copiilor și deja avem careva progresii simțitoare”, a declarat secretara generală adjunctă a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Cristina Jandîc, într-un interviu pentru Teleradio-Moldova.

În perioada 2017-2021, țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova, au beneficiat de 23 de milioane de euro, echivalentul a peste 440 de milioane de lei, prin intermediul programului „EU4Youth", menit să susțină integrarea tinerilor pe piața muncii și participarea activă a acestora în societate, precum și dezvoltarea competențelor antreprenoriale.

Cristina Jandîc a menționat că Republica Moldova va beneficia în continuare de fonduri sporite din partea UE, doar că sprijinul financiar va depinde în mare parte și de progresul Republicii Moldova în alinierea la standardele și cerințele UE. Negocierile de aderarea vor fi „complexe”, de durată și vor presupune reforme în mai toate domeniile.

„Până la momentul aderării și deja când vom deveni statul membru, aceste măsuri vor deveni și mai multe. Vom avea bugete și mai mari pentru măsurile sociale”, a precizat Cristina Jandîc.

Drumul Republicii Moldova către UE

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE, pe 3 martie 2022. La nici un an, Comisia Europeană a emis avizul privind cererea de aderare la blocul comunitar.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată, iar în urma îndeplinirii de către țara noastră a recomandărilor Comisiei Europene, în decembrie, anul trecut, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.

Prima conferință interguvernamentală, care va da startul oficial a negocierilor de aderare va avea loc pe data de 25 iunie. Autoritățile, dar și experții, susțin că anul 2030 este unul rezonabil pentru ca țara noastră să devină țară membră a blocului comunitar.

Reamintim că, recent, comisarul european Johannes Hahn a declarat într-un interviu pentru Teleradio-Molodva că, în perioada de pre-aderare, UE alocă 100-120 de milioane de euro anual, Republicii Moldova. Oficialul european a precizat că, odată ce Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană, „va exista un salt” în ceea ce privește valoarea fondurilor europene pe care țara noastră le va putea accesa.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult