Expert, după ce R. Moldova a urcat cu 6 poziții în topul mondial privind egalitatea de gen: „Să nu ne îmbătăm cu apă rece”
Republica Moldova a avansat în clasamentul global cu privire la egalitatea de gen datorită politicilor prietenoase familiilor, dezvoltate, în special, în ultimii doi ani. Opinia aparține directoarei executive a Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Natalia Covrig. Experta a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că, în ciuda tendinței, țara noastră mai are „mult de lucru” pentru a atinge un nivel ridicat al egalității de gen în toate domeniile.
„Într-adevăr, Republica Moldova a înregistrat progrese destul de semnificative în ultima perioadă în ceea ce privește asigurarea egalității de gen și acest progres se datorează modificărilor legislative, acestui efort de a dezvolta politici care să stimuleze egalitatea de gen în Republica Moldova. (…) Aceste politici de susținere a familiilor au și determinat ridicarea Republicii Moldova pe acest rating global”, a declarat Natalia Covrig.
Experta susține că, în ciuda unui rezultat „important” și „foarte bun”, autoritățile de la Chișinău „nu trebuie să se îmbete cu apă rece”, or, consideră Natalia Covrig, mai avem „mult de lucru” pentru a face progrese importante în domeniul egalității de gen. Diferențele salariale între femei și bărbați, accesul femeilor la un loc de muncă egal cu cel al bărbaților rămâne unul dintre cele „mai dificile” domenii, susține experta.
„Avem acest clasament, vedem că Republica Moldova este pe locul 13, dar acest lucru nu înseamnă nicidecum că noi suntem foarte aproape de egalitatea de gen. Ultimul index al egalității de gen, analizat de CPD, arată că sunt câteva domenii în care în anul curent s-au înregistrat unele regrese și, respectiv, acestea sunt domeniile în care ar trebui să ne concentram eforturile pentru a spori egalitatea de gen. (…) Trebuie să fim conștienți că este spațiu și mult de lucru ca să spunem că am avansat pe egalitatea de gen”, a precizat directoarea executivă a CPD, Natalia Covrig.
Potrivit unei analize a CPD, făcută publică în martie, curent, în 2024, indexul egalității de gen în Republica Moldova a stagnat sau a regresat pe 5 din cele 6 domenii analizate. Educație, acces la resurse, percepții și stereotipuri, sănătate și piața muncii sunt domeniile în care țara noastră nu a înregistrat progrese sau, din contra, a regresat, conform datelor Indexului Egalității de Gen 2024. Singurul domeniu din 6 analizate, care a înregistrat progres față de anul precedent, este cel politic, care atestă o sporire a nivelului egalității de gen cu 4 puncte față de anul precedent. Acest lucru se datorează sporirii numărului de femei în funcții decizionale, precizează CPD.
Amintim că, în acest an, Republica Moldova s-a clasat pe locul 13 din 146 de țări în clasamentul mondial cu privire la egalitatea de gen, avansând cu 6 poziții comparativ cu 2023. Conform raportului, față de anul trecut, decalajul global între femei și bărbați s-a redus cu încă un +,1 puncte procentuale, de la 68,5% la 68,6%.
Țări europene precum Finlanda, Norvegia, Suedia, Germania, Irlanda și Spania ocupă poziții de top în clasamentul mondial. Detalii - AICI.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a apreciat, în ajun, avansarea Republicii Moldova la capitolul asigurării egalității de gen. „Mai multe servicii de ocupare, mai multe creșe și mai multe grădinițe reparate, mai multe programe de susținere a afacerilor, mai multe opțiuni de utilizare a concediului de îngrijire a copilului, mai multe programe de combatere a violenței, mai multe femei în poliție – așa construim o Moldovă incluzivă”, a declarat oficialul.
Lansat în 2006, indicele global al decalajelor de gen este cel mai longeviv indice care urmărește progresele înregistrate la nivel global, în vederea sprijinirii țărilor să identifice cele mai eficiente politici pentru eliminarea decalajelor de gen.