Secretar de stat: Fondurile de pre-aderare pentru agricultură vor fi disponibile „în curând”
Fondurile de pre-aderare pentru agricultură vor fi disponibile „în curând”. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vasile Șarban, pe 21 iunie, în cadrul unei conferințe. Până atunci, susține oficialul, agricultorii din Republica Moldova trebuie să învețe să acceseze fondurile europene. În acest sens, începând cu 5 iulie, angajați ai MAIA, în frunte cu vicepremierul Vladimir Bolea și reprezentanți din Austria și Franța, vor merge în toate raioanele țării pentru a promova necesitatea și eficiența camerelor agricole.
„Fondurile de pre-aderare vor apărea în curând. Avem mesaje, doar că avem o problemă nerezolvată pe interior. Noi trebuie să asimilam aceste fonduri de pre-aderare, iar ca să le asimilăm trebuie să fim pregătiți într-o oarecare măsură, să știm ce vrem, cum vrem. Fondurile de pre-aderare au o singură destinație – de a pregăti mediul de afaceri din țara noastră pentru o ulterioară integrare în UE. Pregătirea înseamnă să avem tehnologii moderne ca să putem să fim competitivi, eficienți. Înseamnă să avem condiții pentru muncitorii din aceste întreprinderi, condiții pentru respectarea și păstrarea mediului înconjurător etc.”, a declarat Vasile Șarban.
Oficialul a anunțat o campanie națională, menită să promoveze crearea și eficiența camerelor agricole în Republica Moldova. Începând cu 5 iulie, reprezentanții MAIA, în frunte cu ministrul Vladimir Bolea, își propun să ajungă în zece raioane ale țării, unde vor fi organizate întâlniri și discuții cu agricultorii și mediul de afaceri din regiune. La întruniri vor participa, inclusiv, reprezentanți din afara țării, cum ar fi Austria și Franța, care vor împărtăși din experiența lor.
„Noi facem acest lucru pentru a putea pregăti producătorii agricoli de accesarea fondurilor europene”, a precizat secretarul de stat Vasile Șarban.
Raioanele și zilele în care vor fi organizate discuții:
- 4 iulie: Hâncești și Ialoveni,
- 5 iulie: Florești și Telenești,
- 8 iulie: Căușeni,
- 9 iulie: Edineț și Bălți,
- 10 iulie: Ungheni,
- 11 iulie: Cahul și Comrat.
În Republica Moldova ar putea să fie create zece camere agricole regionale și o Cameră Agricolă Națională – organizații profesionale cu statut de persoane juridice, care vor întruni fermieri din toată țara pentru a le reprezenta interesele în dialogul cu autoritățile sau cu alți parteneri.
Proiectul, care, potrivit autorităților, are drept scop reprezentarea și protejarea intereselor fermierilor, a fost susținut de Legislativ în prima lectură, cu votul a 58 de deputați, pe 25 aprilie. Documentul urmează a fi definitivat după consultările cu fermierii și examinat de Parlament în lectura a doua.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a spus anterior că este vorba de o „revoluționare” a agriculturii din Republica Moldova. Potrivit lui, de beneficiile viitoarelor camere agricole vor avea parte mii de mici agricultori care în prezent nu dispun de consultanță în domeniul agricol, de acces la noile tehnologii și de sprijin financiar.