Externe

A trecut un an de la „marșul” lui Evgheni Prigojin. Ce s-a întâmplat cu Wagner

În urmă cu un an, fondatorul unității paramilitare private Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că el și mercenarii săi vor începe un „marș al dreptății” spre Moscova pentru a înlătura conducerea militară rusă. În dimineața zilei de 24 iunie, în zorii zilei, grupul de mercenar a preluat practic controlul asupra orașului Rostov pe Don. În aceeași seară, revolta s-a încheiat. La scurt timp după aceea, imperiul lui Prigojin a încetat să mai existe, iar el însuși a murit în acea vară într-un misterios accident de avion în regiunea Tver.

În ultimele 12 luni, viețile celorlalți implicați în această poveste s-au schimbat dramatic. BBC a analizat evenimentele din ultimul an.

În primul an și jumătate de la invazia Rusiei în Ucraina, fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, s-a transformat dintr-un misterios cardinal gri într-una dintre cele mai publice fețe ale războiului. Omul de afaceri părea să se descurce bine: statul i-a recunoscut în mod deschis rolul în succesele militare și i-a permis să recruteze prizonieri pentru război.

Wagner era percepută ca una din cele mai eficiente unități, dar criticile lui Prigojin la adresa conducerii militare rusești au dus la un conflict pe scară largă cu Ministerul Apărării și cu Statul Major General. Prigojin i-a acuzat pe fostul ministrul al Apărării Serghei Shoigu și pe șeful Statului Major, Valeri Gerasimov, că au reținut în mod deliberat muniția pentru trupele Wagner care au luat cu asalt localitatea Bahmut (pe care mercenarii au transformat-o în cele din urmă în ruine).

„Imoral, dar eficient”: cum și cu ce costuri Wagner a capturat Bahmut

Prigojin a pierdut această luptă. În primul rând, i s-a luat capacitatea de a recruta prizonieri. Și apoi a fost avertizat că în curând toți mercenarii de la Wagner vor trebui să treacă sub controlul statului.

Situația a evoluat rapid de acolo - Prigojin a intrat în forță. În seara zilei de 23 iunie, el a acuzat conducerea militară de lovituri asupra taberelor Wagner (nu există dovezi convingătoare că acest lucru s-a întâmplat cu adevărat). Apoi, împreună cu mercenari, a ocupat sediul central al Districtului Militar Sudic din Rostov pe Don și a organizat un "marș al justiției asupra Moscovei". În acest proces, o duzină și jumătate de militari ruși au fost uciși.

Potrivit versiunii oficiale, revolta s-a încheiat cu negocieri mediate de președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Dosarul penal privind revolta militară - inițiat de FSB - a fost închis. Prigojin și mercenarii săi au plecat în Belarus. La câteva zile după aceea, comandanții de la Wagner, conduși de omul de afaceri, s-au întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, dar nu se știe despre ce au discutat.

La două luni după răzvrătire, Evgheni Prigojin a murit într-un accident de avion misterios în regiunea Tver. Rezultatele anchetei nu au fost încă făcute publice. Singurele detalii despre ceea ce s-a întâmplat sunt cunoscute din cuvintele lui Vladimir Putin. În toamna anului trecut, acesta a declarat că o grenadă ar fi explodat la bordul avionului și a dat de înțeles, de asemenea, că pasagerii morți ar fi trebuit să fie verificați pentru depistarea intoxicației cu alcool sau droguri.

Nu toată lumea a crezut versiunea lui Putin, de exemplu, The Wall Street Journal, citând surse, a scris că Prigojin a fost ucis la ordinul personal al lui Nikolai Patrușev, pe atunci secretar al Consiliului de Securitate. Putin, potrivit ziarului, nu s-a opus. Kremlinul a calificat articolul drept „lectură de tabloid”.

Imperiul lui Prigojin s-a prăbușit efectiv în decurs de un an. În prezent, omul de afaceri însuși este menționat rar, cel mai recent în legătură cu instalarea unui monument pe mormântul său.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult