Regional

Invazie de lăcuste în sudul R. Moldova. Insectele au afectat sute de hectare de culturi agricole

Sute de hectare de culturi agricole au fost devastate în sudul țării de o invazie masivă de lăcuste. Într-un interval scurt de timp, roiurile de insecte au distrus câmpurile din satele Cairaclia și Copceac din Autonomia Găgăuză. Fermierii sunt disperați, întrucât lăcustele le-au compromis culturile, iar autoritățile din regiune nu au putut spune când va fi lichidată complet infestația.

În satul Copceac, opt gospodării agricole au fost distruse de roiurile de lăcuste. Unul dintre agricultorii care au suferit pagube este Valentin Anghelicev.

Potrivit informațiilor, în satul Copceac au fost afectate 630-650 de hectare, iar în satul Cairaclia aproximativ 600 de hectare. În total, 1200 de hectare sau chiar mai mult au fost distruse. Culturile afectate sunt în special de orz, floarea-soarelui, sorg și grâu”, spune fermierul.

Agricultorul speră că specialiștii vor reuși să intervină la timp pentru ca roada neatinsă să nu fie compromisă.

Ieri, a început tratarea centurilor forestiere peste tot, cred că în 2-3 zile se va termina tratarea în satele Cairaclia și Copceac. Lăcustele vin dinspre est, unde se află localitatea Copceac. Sunt foarte multe”, a adăugat el.

Responsabilii spun că au nevoie de cel puțin cinci zile pentru a stârpi insectele.

Facem o soluție pentru a ucide lăcustele. Două preparate cu câte două componente. Pulverizăm deja a doua zi și încă cel puțin două zile va trebui să o mai facem. Am stropit deja trei centuri forestiere, astăzi vom mai pulveriza încă trei centuri forestiere, poate patru. Vom vedea cum va fi vremea”, a menționat specialistul în protecția plantelor, Sidor Copușu.

Inspectorii ANSA au venit aici, au cercetat câmpurile, au găsit mai multe focare și au văzut lăcuste migrând - se deplasau în grupuri, sunt lăcuste gregare care se deplasează într-o anumită direcție, apoi își pot schimba brusc direcția. Cea pe care o am în mână este ultima. Al cincilea stadiu, este un individ înaripat. Acum luptăm cu larvele”, a declarat inspectorul superior ANSA din Comrat, Olga Moș.

Autoritățile din satul Copceac au convocat Comisia pentru situații excepționale.

Au fost implicate toate structurile, inclusiv ANSA, Inspectoratul local pentru Situații Excepționale, executivul din autonomie. Ne vom strădui să ajutăm. Continuăm să studiem situația”, a afirmat șefa de Direcție, Primăria Copceac, Tatiana Slaviogolo.

Experții nu pot oferi o estimare clară privind localizarea și stoparea completă a infestației, deoarece situația este complexă. Specialiștii explică extinderea acestei invazii de lăcuste prin condițiile meteorologice din ultima perioadă: seceta de anul trecut și precipitațiile abundente din acest an.

Citește mai mult