Investitori din România au creat peste 10 mii de locuri de muncă în Republica Moldova
Au creat peste 10 mii de locuri de muncă în țara noastră, făcând investiții de peste 230 de milioane de euro. Vorbim despre membrii Asociatiei Investitorilor din România în Republica Moldova, care au marcat cinci ani de la înființare. La evenimentul festiv care s-a desfăsurat la Palatul Republicii din capitală au participat numerosi oaspeți, printre care: oameni de afaceri, diplomați, donatori, parteneri internaționali, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale de pe ambele maluri ale Prutului.
Ionuț Georgescu conduce de 10 ani o companie din România care se ocupă de managementul deșeurilor de ambalaj. Întreprinderea deține și o fabrică de reciclare, inclusiv a sticlei. Antreprenorul spune că este pregătit să investească la noi ca să ne ajute la implementarea unui sistem de colectare separată a deșeurilor.
„Ne dorim să contribuim la creșterea țintelor de reciclare și să creăm un context în care să trăim într-un mediu mai curat. Activitățile noastre pleacă de la partea de consultanță, partea de designer de produs și implementări de servicii de management al deșeurilor, continuăm cu partea de colectare efectivă a deșeurilor de ambalaj”, explică antreprenorul român Ionuț Georgescu.
Bogdan Pleșuvescu a venit în tara noastră în 2018, în urma unei investiții făcute în domeniul bancar. Fiind membru al Asociației Investitorilor Români în Republica Moldova, a avut parte de multiple oportunități, inclusiv pe filiera schimbului de experiență.
„Ca și asociație pot să spun că a fost de un mare ajutor în privința construirii relațiilor și sinergiilor între businessmenii din Republica Moldova cu businessmenii din România, pentru că a fost o platformă extraordinară în care aceștia au putut să se întâlnească și să facă schimb de experiență și să ajute la creșterea trendului între sau schimbului de mărfuri între România și Republica Moldova”, menționează Bogdan Pleșuvescu.
Cu o cifră de afaceri de un miliard de euro, membrii Asociației Investitorilor Români acoperă aproape tot palierul investițional din Republica Moldova, de la producție, comerț, transport, finanțe și bănci, energie, servicii juridice până la protecția mediului și sănătate.
„Din punctul nostru de vedere încă adevăratul potențial al investițiilor din România pentru Republica Moldova nu e nici pe departe atins. Marile probleme reprezintă conflictul de la est, în primul rând care evident continuă să creeze temeri, continuă să creeze dubii privind momentul de a investi acum în Republica Moldova și un alt mare pericol cu care se confruntă Republica Moldova și, din păcate, și România, este depopularea. Dacă nu vom reuși să găsim soluții să oprim oamenii să rămână acasă, va fi extrem de dificil”, spune președinte executiv al Asociației Investitorilor din România, Dan Nuțiu.
La cea de-a cincea aniversare a Asociatiei Investitorilor Români au participat numeroși oaspeți.
„Aceste firme sunt deosebit de importante pentru că experiența lor până la urmă vine să atragă sau să ofere un exemplu pentru alți potențiali investitori, pentru alte companii care vor să vină din România și să-și extindă activitățile aici în Republica Moldova. Bineînțeles perioada prin care trecem care este grav afectată de războiul ilegal dus de Rusia în Ucraina are un anumit impact negativ”, menționează ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.
Potrivit oficialilor, anul 2022 poate fi considerat un an de vârf al relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova.
„Cu sprijin constant și relații din ce în ce mai strânse, România rămâne principalul aliat al Republicii Moldova, fie prin întărirea securității energetice în perioade cu adevărat critice, fie prind dezvoltarea de instrumente pentru consolidarea tuturor ramurilor socio-economice și raportul de asistență tehnică și financiară. Cum se spune la români, prietenul la nevoie se cunoaște”, a subliniat George Agafiței, consilier al prim-ministrului României.
Prezentă la eveniment, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că autoritățile vor face totul pentru a dezvolta în continuare un climat favorabil, astfel încât să atragă cât mai mulți investitori în țara noastră.
„Vă asigur: Moldova este deschisă pentru business, Moldova este deschisă pentru businessul românesc, calea noastră spre integrarea europeană cu siguranță trece prin România și vom face tot posibilul împreună cu susținerea extraordinară pe care o simțim din partea guvernului României pentru ca să continuăm să îmbunătățim oportunitățile de afaceri în beneficiul românilor de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.
Potrivit datelor oficiale, anul trecut schimburile comerciale au crescut cu 47 de procente atingând cifra de 3,5 miliarde de euro, față de 2,4 miliarde în anul 2021.