Politic

Maia Sandu, apel către UE de a sancționa corupții după exemplul SUA: „Este o prioritate-cheie în lupta pentru consolidarea democrației”

„Fenomenul corupției reprezintă o amenințare directă pentru securitatea statului și democrația noastră, și pune în pericol integritatea teritorială a țării, bunăstarea și viața cetățenilor”. Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul Conferinței Profesionale Anuale a Partenerilor Europeni Împotriva Corupției/Rețelei Europene a Punctelor de Contact Anticorupție EPAC/EACN, care și-a ținut miercuri lucrările la Chișinău.

presedinte.md
Sursa: presedinte.md

Potrivit șefei statului, Republica Moldova este afectată zilnic de manifestări ale corupției și ale războiului hibrid. Totodată, grupările corupte și criminale, conduse de oameni căutați de justiția de la noi și care sunt sprijinite de Rusia, încearcă să oprească eforturile guvernării de a curăți justiția și a-i trage la răspundere pe cei care au furat banii publici de la cetățeni. În context, șefa statului i-a îndemnat pe participanții la eveniment - anchetatori, procurori, inspectori de integritate cu multă experiență în lupta împotriva corupției - să conlucreze cu autoritățile din Moldova, și i-a încurajat și pe profesioniștii de la noi să conlucreze cu reprezentanții instituțiilor anticorupție din țările partenere pentru a obține rezultate eficiente.

Maia Sandu a făcut și un apel către statele europene, chemându-le să urmeze exemplul Statelor Unite ale Americii și să sancționeze corupții care fură din banul public și pun în pericol stabilitatea și democrația țării noastre. „Corupția nu cunoaște granițe. Este o problemă transnațională, o problemă comună. Și trebuie rezolvată prin eforturi comune”, a subliniat lidera de la Chișinău.

„Combaterea corupției, consolidarea capacității și independenței instituțiilor de prevenire și combatere a corupției este o prioritate-cheie în lupta pentru consolidarea democrației, dezvoltarea economică și menținerea țării de partea lumii libere”, a menționat președinta.

Amintim că pe 26 octombrie curent Ministerul de Finanțe al Statelor Unite (Departamentul Trezoreriei) a impus sancțiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Moldova, susținută de Kremlin”. La scurt timp, președinta Maia Sandu și-a exprimat speranța că aceste aceste constatări vor servi drept exemplu pentru justiția din Republica Moldova. Ulterior, după acest anunț, deputatul fugar Ilan Șor a declarat că „nu este afectat” de sancțiunile impuse de SUA, iar, fostul lider ar democraților, Vladimir Plahotniuc, și-a anunțat intenția de a reveni în politică.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult