România salută decizia UE de a începe negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina
România salută decizia Uniunii Europene (UE) de a începe negocierile de aderare la blocul comunitar cu Republica Moldova, în cadrul Conferinței Interguvernamentale, care se va desfășura pe 25 iunie, la Luxemburg. Potrivit șefei diplomației de la București, Luminița Odobescu, aceasta va ancora țara noastră pe calea europeană, care este una ireversibilă. De asemenea, Odobescu a solicitat astăzi, la reuniunea miniștrilor de Externe din cele 27 de state membre ale Uniunii, o abordare strategică europeană față de regiunea Mării Negre, evocând contextul actual de securitate.
„Salut organizarea, mâine, a conferinței interguvernamentale cu Ucraina și Republica Moldova, care oficial va da startul negocierilor cu Uniunea Europeană. Această conferință interguvernamentală va ancora Ucraina și Republica Moldova pe calea ireversibilă de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat ministra de Externe a României, Luminița Odobescu.
Referindu-se la actualul context regional de securitate, șefa diplomației române a accentuat necesitatea unei abordări strategice pentru regiunea Mării Negre și fortificarea asistenței militare pentru Ucraina.
„Situația de securitate rămâne una critică și în vara aceasta, iată de ce este important sprijinul miliar pentru Ucraina. România a decis să doneze un sistem de apărare antiaeriană Patriot. Este la fel de important să ajungem la un acord rapid privind punerea în aplicare a facilității europene de pace și utilizarea veniturilor excepționale din activele înghețate ale Rusiei pentru a susține militar Ucraina”, a mai declarat ministra de Externe de la București.
În cadrul reuniunii, miniștrii Afacerilor Externe din statele membre ale UE au abordat și evoluțiile din Georgia, în contextul adoptării de către Legislativul de la Tbilisi a legii „agenților străini”.
Amintim că cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marți, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut vineri, 21 iunie, de președinția belgiană a Consiliului UE.
Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE, pe 3 martie 2022. La nici un an, Comisia Europeană a emis avizul privind cererea de aderare la blocul comunitar.
Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată, iar în urma îndeplinirii de către țara noastră a recomandărilor Comisiei Europene, în decembrie, anul trecut, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.
Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene au deschis calea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova la mijlocul lunii decembrie 2023.