Social

Scriitorul Spiridon Vangheli, supranumit „Tatăl lui Guguță”, a fost condus pe ultimul drum

Scriitorul Spiridon Vangheli, a cărui operă a adus bucurie și inspirație generațiilor de cititori, a fost petrecut pe ultimul drum. Într-un gest de adânc respect și recunoștință, moldovenii au venit să-și ia rămas bun de la îndrăgitul prozator, cel supranumit „Tatăl lui Guguță”. Printre cei care i-au adus un ultim omagiu se numără rude, colegi de breaslă, cititori fideli, dar și politicieni. De dimineață, sicriul cu corpul neîsuflețit al scriitorului a fost dus la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Ulterior, cortegiul funerar s-a îndreptat spre Cimitirul Central din strada Armenească, acolo unde marele scriitor își va găsi odihna de veci.

La Palatul Național „Nicolae Sulac” au venit zeci de cititori fideli pentru a-și lua rămas bun de la cel care a marcat domeniul literaturii pentru copii. Ei spun că Spiridon Vangheli a lăsat o moștenire imensă, care va dăinui generații întregi.

„Cărțile lui Spiridon Vangheli sunt vechi de tot, vechi în sensul cuvântului că sunt citite, rupte încleiate și chiar nu ne ajung în biblioteci exemplarele. Spiridon Vangheli nu pleacă de la noi, Spiridon Vangheli este în spiritele noastre, în inimile noastre”, a declarat directoarea Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu”, Elena Dabija.

„A lăsat o moștenire de care trebuie să fim demni, cred că este cel mai mare diplomat al nostru, pentru că prin cărțile sale ne-a făcut cunoscuți în peste 60 de țări și este cel care a scris, asemenea marilor scriitori din literatura universală, despre copilul universal”, a spus directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan.

Oamenii de artă, colegii de breaslă și prietenii regretatului scriitor spun că Spiridon Vangheli s-a numărat printre titanii literaturii pentru copii.

„Vangheli în tandem cu Vieru au conturat distinct literatura pentru copii. Au scris pentru copii și până la dânșii, dar felul lor de a se implica și importanța pe care o acordau în literatură a influențat toate generațiile”, spune scriitorul Iulian Filip.

„Spiridon Vangheli a avut o recunoștință mai întâi internațională, pentru că așa se întâmplă la noi, recunoștința vine mai întâi din străinătate. A primit Diploma de Onoare ”Hans Christian Andersen””, a spus academicianul Mihai Cimpoi.

I-au adus un omagiu marelui scriitor și președinta Maia Sandu, șeful Legislativului, Igor Grosu, dar și ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Cu buchete de flori, oficialii au ținut un moment de reculegere.

„În fiecare din noi este un Guguță, dincolo de felul cum ni l-a prezentat Spiridon Vangheli, l-am interiorizat și l-am transmis copiilor noștri. Mi-amintesc că ultima dată l-am văzut la Bookfest, am fost cu fetița mea cea mai mică și a fost prima interacțiune și a mea, și a fiicei cu maestrul”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Este un pilon al culturii noastre și vom face tot posibilul ca în continuare opera lui Spiridon Vangheli să fie tradusă în cât mai multe limbi ale lumii, iar acele traduceri care au fost făcute zeci de ani în urmă să fie reeditate în țările respective”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Ulterior, cortegiul funerar s-a îndreptat spre Cimitirul Central de pe strada Armenească, acolo unde scriitorul a fost înmormântat.

Spiridon Vangheli a murit vineri, 21 iunie, la vârsta de 92 de ani. Vestea tristă a fost făcută de rudele acestuia. Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în localitatea Grinăuți, județul Bălți. A fost prozator, poet, traducător, editor și autor de cărți pentru copii. Spiridon Vangheli se numără printre autorii celebrului Abecedar", editat în 1970 și reeditat în grafie latină în 1990. Scriitorul a fost distins cu Ordinul Republicii și cu Medalia „Mihai Eminescu”. În 2012, i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Citește mai mult