Internațional

Julian Assange acceptă să pledeze vinovat în schimbul eliberării, punând capăt conflictului cu SUA

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să pledeze vinovat miercuri pentru încălcarea legislației americane privind spionajul, în cadrul unei înțelegeri care va pune capăt încarcerării sale în Marea Britanie și îi va permite să se întoarcă acasă, în Australia, punând capăt unei odisee juridice de 14 ani, scrie Reuters.

AP / În această fotografie de arhivă din 19 mai 2017, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, salută susținătorii în fața ambasadei ecuadoriene din Londra, unde se află în exil autoimpus din 2012
Sursa: AP / În această fotografie de arhivă din 19 mai 2017, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, salută susținătorii în fața ambasadei ecuadoriene din Londra, unde se află în exil autoimpus din 2012

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, va pleda vinovat pentru o acuzație în baza Legii Spionajului SUA într-un acord cu Departamentul de Justiție al SUA, punând capăt unei lungi odisee legale. Potrivit documentelor depuse în instanță, Assange va recunoaște conspirația de a obține și divulga informații clasificate de apărare națională, potrivit The Times of Israel.

După eliberarea sa din închisoarea de maximă securitate Belmarsh din Marea Britanie, Assange a fost transferat în Saipan pentru procesul de recunoaștere a vinovăției, unde este programat să fie condamnat miercuri dimineața, ora locală. Această alegere a locului procesului se datorează opoziției lui Assange de a călători în SUA continentale și proximității față de Australia, precizează The Guardian.

În conformitate cu acordul, Assange va fi creditat pentru cei cinci ani deja petrecuți în detenție și nu va primi o nouă condamnare la închisoare. Acordul a stârnit controverse și critici din partea susținătorilor libertății presei, care văd în această decizie o amenințare la adresa jurnalismului de investigație și a libertății presei în general, mai notează Reuters.

După o campanie globală și susținere extinsă din partea activiștilor pentru libertatea presei, Assange se pregătește să se întoarcă în Australia, unde a fost așteptat cu mare entuziasm de familie și susținători. Într-o declarație, soția sa Stella a exprimat recunoștința profundă față de cei care s-au mobilizat timp de ani de zile pentru eliberarea sa, transmite The Guardian..

Acordul încheiat marchează o etapă semnificativă în saga lui Assange, începută cu arestarea sa în Marea Britanie în 2010 și culminată cu extradarea sa din ambasada Ecuadorului în 2019. În timpul detenției sale, Assange s-a căsătorit cu partenera sa Stella și a devenit părinte pentru doi copii, trăind în condiții de izolare timp de ani de zile.

Citește mai mult