Politic

NATO va confirma sprijinul pentru Republica Moldova la Summitul de la Washington. Krisztian Meszaros de la Cartierul General: Parteneriatul nostru e bazat pe respect

Șefii de stat și de guvern NATO vor confirma sprijinul pentru Republica Moldova la summitul găzduit luna viitoare de Statele Unite. „Aliații înțeleg presiunea pe care o simte Republica Moldova din partea Rusiei, mă aștept să spună clar că vom continua să vă susținem.” - a declarat într-un interviu pentru Moldova 1 Krisztian Meszaros, director pentru parteneriate la Cartierul General al NATO. Rusia operează acțiuni hibride nu doar împotriva Republicii Moldova, dar și a aliaților. Metoda rusească constă în dezinformare, sabotaj, atacuri cibernetice - iată de ce NATO va continua să sprijine Chișinăul, a explicat Krisztian Meszaros. Summitul NATO va avea loc pe 9-11 iulie la Washington și o temă importantă este coordonarea livrărilor de armament pentru Ucraina de structurile organizației nord-atlantice.

GHIDUL RUSIEI DE OPERAȚIUNI HIBRIDE

Moldova 1: Să începem cu propaganda rusă, pentru că Rusia continuă să sperie oamenii din Republica Moldova cu NATO. Cum vedeți comunicarea NATO, dar și a autorităților moldovene în încercarea de a schimba această percepție influențată de Rusia în Republica Moldova?

Krisztian Meszaros: Ceea ce ați menționat despre propaganda rusă face parte din campania lor hibridă care nu e doar împotriva Republicii Moldova. Aliații NATO se confruntă cu același tip de campanie hibridă: dezinformare, operațiuni cibernetice și alte acțiuni hibride. Este foarte important să subliniem că există un șablon al acestor operațiuni, care include sabotajul, dezinformarea și atacurile cibernetice. [...] Ceea ce facem e să oferim expertiză, să susținem autoritățile moldovene în a combate dezinformarea, împărtășind experiența noastră și abordând împreună astfel de acțiuni de dezinformare.

Moldova 1: Ce solicită autoritățile moldovene de la NATO? Pot aliații oferi mai mult decât solicită autoritățile noastre?

Krisztian Meszaros: Anul acesta sărbătorim 30 de ani de parteneriat. Temelia parteneriatului nostru este respectul reciproc. Aliații respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, suveranitatea, independența și dreptul Republicii Moldova de a-și alege propria cale. Republica Moldova este o țară neutră, iar aliații respectă neutralitatea. Pentru parteneriatul nostru, este foarte important să existe respect. Apoi, depinde de Republica Moldova să definească ceea ce își dorește de la NATO.

SUMMITUL NATO DE LA WASHINGTON, UCRAINA ȘI REPUBLICA MOLDOVA

Moldova 1: Este posibil ca NATO să preia coordonarea furnizării de arme pentru Ucraina? Presupun că va fi o temă foarte importantă la Washington.

Krisztian Meszaros: Da, aveți dreptate. Acesta va fi unul dintre punctele-cheie privind susținerea Ucrainei, la summitul de la Washington de luna viitoare. Ucraina își exercită dreptul de autoapărare conform Cartei Națiunilor Unite. Aliații și alte țări sprijină Ucraina în demersul său de autoapărare. Totul se bazează pe Carta Națiunilor Unite. Secretarul general NATO a propus să facem mai solidă asistența de securitate. Soluția ar fi să facem asta prin intermediul NATO. În mare parte, asistența vine de la aliați, deci este firesc să facem asta prin structurile NATO puse la încercare și testate de timp. Și mă aștept ca la summit să fie luată o decizie în acest sens, împreună cu angajamente financiare.

Moldova 1: La ce ar trebui să se aștepte Republica Moldova de la acest summit din Washington?

Krisztian Meszaros: Republica Moldova este, așa cum spuneam, un partener de lungă durată și important pentru NATO. Aliații înțeleg presiunea pe care o simte Republica Moldova din partea Rusiei. Mă aștept ca aliații să spună clar că vom continua susținerea Republicii Moldova prin consolidarea și întărirea capacităților - susținere bazată pe nevoile voastre. Mă aștept că și voi veți fi unul dintre punctele-cheie de pe agendă, și sprijinul pentru țara voastră va fi unul evident.

Radu Osipov

Radu Osipov

Autor

Citește mai mult