Regional

Bulboaca: Integrarea europeană, în viziunea oamenilor de la sat

Startul negocierilor de aderare reprezintă o speranță la o viață mai bună pentru locuitorii satului Bulboaca, care, anul trecut, a fost pentru o zi capitala Europei. Summitul Comunității Politice Europene, considerat cel mai mare eveniment politic la nivel european, a dat un suflu nou satului, iar la un an distanță, localnicii sunt și mai încrezători că parcursul european al țării le va aduce doar beneficii.

Vestea că țara noastră va începe negocierile de aderare la doi ani de la obținerea statutului de candidat, i-a luat prin surprindere pe oamenii din sat, care inițial au fost sceptici că Republica Moldova va reuși să avanseze la o nouă etapă, atât de repede. O recunoaște și Angela Miron, bibliotecara localității. Ea spune că succesele de până acum, pe calea europeană, îi renasc speranța că va putea trăi acasă, fără grija zilei de mâine.

„Moldova noastră, o țară atât de mică, dar cu un pas atât de mare făcut într-un timp atât de scurt, aș spune. Pentru orice locuitor al Republicii Moldova cred că acest eveniment este un lucru foarte important. O să fie scrisă o filă din istoria Republicii Moldova, deoarece fiecare cetățean, fiecare locuitor al Republicii Moldova așteaptă o schimbare. De ani de zile lumea noastră pleacă peste hotare. Personal, am copii, soțul este plecat peste hotare și așteptăm să vină acasă, dar, ca să vină acasă, este nevoie de o schimbare spre bine”, a spus Angela Miron, bibliotecară, Bulboaca.

Angela își amintește și acum cu mândrie data de 1 iunie 2023, când localitatea a fost gazda summitului Comunității Politice Europene, eveniment care i-a dus faima departe de hotarele țării.

„Ca orice locuitor al satului Bulboaca, cred că am intrat în istorie. Pe 1 iunie a avut loc summitul, noi am reprezentat inima Moldovei. Emoții de mândrie pentru satul nostru, da”, mai spune Angela Miron.

Iar Anatolie Nagailîc spune că în cele peste opt decenii de viață a fost martorul celui de-al Doilea Război Mondial, a văzut cum s-a destrămat Uniunea Sovietică și cum Republica Moldova și-a declarat independența. Acum speră să-l țină sănătatea și să ajungă să vadă Republica Moldova membră a Uniunii Europene.

„Uniunea Europeană, țările care sunt membre, ei au văzut noi în ce stare trăim și ne dau granturi, ne dau ajutoare. Iaca România... alții nu iubesc România, dar ei foarte mult greșesc, pentru că România e mama noastră, noi suntem o națiune și noi trebuie să ne stimăm unul pe altul”, este de părere Anatolie Nagailîc, locuitor din Bulboaca.

Bărbatul mai spune că vrea ca tinerele generații să poată aduce Europa la noi acasă, fără a fi nevoite să aleagă calea pribegiei. Îi împărtășește gândul și Sava Curbet, care de ani buni muncește peste hotare, ca să-și întrețină familia rămasă acasă.

„Iată noi acum am venit din Europa. Am venit și tare bine cunoaștem Europa. Eu am fost în vreo opt țări și am muncit și se văd rezultatele aici și acolo. Este grea viața aici, la noi, este greu în Moldova. Și la mine toată familia... băiatul este în Europa, lucrează. Soția este acasă. Rude am, toți care au fost acolo cred că sunt pentru Uniunea Europeană”, spune Sava Curbet, locuitor din Hârbovățul Vechi.

Iar Mihai Crăciun a venit să-și viziteze părinții, care sunt originari din Bulboaca. El a lucrat 13 ani în Grecia, o țară cu stabilitate economică și juridică. Uniunea Europeană, în opinia lui, este singura șansă pentru Republica Moldova pe calea prosperității.

„Uniunea Europeană este o familie mare, unită, cu economie dezvoltată. Deci, noi având posibilitatea unică în această perioadă de a adera, eu cred că e o șansă enormă, dacă o scăpăm - e slab. Valorile astea care se discută acuma, despre valorile europene precum că ele nu sunt asemănătoare cu ale noastre sau ceea ce se încearcă de către propaganda rusă să ni se impună nouă, oricum Uniunea Europeană, cu cultura ei, rămâne la un nivel foarte înalt. Unica susținere pe care noi putem să o avem asta este vecina România, frații de peste Prut și respectiv Uniunea Europeană. O altă perspectivă Republica Moldova nu mai are”, crede Mihai Crăciun, locuitor din Bulboaca.

Republica Moldova și Ucraina au depus cereri de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022 și li s-a acordat statutul de țări candidate în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii blocului comunitar au decis să deschidă negocierile de aderare.

Citește mai mult