Fosta deputată Arina Spătaru, audiată în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale a Marinei Tauber
Continuă audierea martorilor în dosarul în care deputata Marina Tauber este acuzată de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale, a partidului politic declarat neconstituțional, dar și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat. De această dată, în fața instanței s-a prezentat fosta parlamentară Arina Spătaru. Fosta deputată este martor din partea acuzării.
Arina Spătaru a declarat în instanță că, în anul 2021, când Marina Tauber candida la șefia Primăriei Bălți, s-a implicat în monitorizarea desfășurării procesului electoral din municipiu. Spătaru susține că rapoartele financiare ale Partidului „Șor”, condus de penalul fugar Ilan Șor, nu reflectă starea reală de lucruri. Ea afirmă că în campania electorală a Marinei Tauber ar fi fost implicați 70 de oameni, cazați la Bălți, însă, în rapoartele financiare nu existau date privind remunerarea acestora. În context, Spătaru a depus o plângere la poliție, dar și la Comisia Electorală Centrală, întrucât presupunea că datele introduse în documente erau false.
„La acel moment, echipa Șor nu avea echipă politică în Bălți și lucrul acesta era evident. Prezența Marinei ca candidat în Bălți la alegeri a fost și ea o surpriză pentru bălțeni. Iar după ce au fost folosite resurse financiare, tehnologii și o echipă mare de oameni, de circa 70 de oameni, Marina mai să nu fie primar de Bălți. S-a demonstrat încă o dată că aceste resurse financiare au fost mai puțin declarate”, a relatat Arina Spătaru, fostă deputată.
La ședința de săptămâna trecută a fost audiat un martor al acuzării, o persoană, care a fost observator în timpul alegerilor din 2021. Femeia a povestit atunci instanței că ar fi fost abordată de o secretată afiliată fostului Partid „Șor”, scos în afara legii, care i-a cerut să semneze într-o listă precum că ar fi donat formațiunii bani.
Amintim că Tauber este învinuită că, fiind vicepreședinte al Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, a acceptat cu bună-știință finanțarea formațiunii din partea unui grup criminal organizat, dar și a falsificat rapoartelor financiare. Mai exact, totul s-ar fi întâmplat în anul 2021, când candidatura acesteia a fost înaintată la funcția de primar al municipiului Bălți. Potrivit procurorilor, Tauber a recepționat 9,7 milioane de lei, iar prin falsul în acte, suma de peste 700 de mii de lei a fost introdusă în formularele de donații în numele a 104 persoane fizice, care în realitate nu au donat acești bani. De asemenea, Tauber este învinuită că, fiind vicepreședinte al Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, a acceptat cu bună-știință finanțarea formațiunii cu peste 195 de milioane de lei din partea grupului criminal Șor. Tauber pledează nevinovată.