Aderare UE

Fostul ministru de Externe Nicu Popescu, după ce UE a dat start negocierilor de aderare: „Este foarte mult de lucru în toate domeniile”

Republica Moldova urmează să-și alinieze legislația națională la cea europeană în 35 de domenii, iar acest lucru va dura, susține fostul ministrul de Externe Nicu Popescu în contextul lansării oficiale a negocierilor de aderare. În aceeași ordine de idei, europarlamentarul Eugen Tomac și-a exprimat angajamentul său pentru sprijinirea progresului Republicii Moldova în relația cu țările membre. Opiniile experților au fost exprimate în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „În context”.

Fostul ministru de Externe Nicu Popescu a subliniat că implementarea completă a legislației europene în toate domeniile relevante este un aspect crucial în parcursul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acest proces implică 35 de capitole de legislație europeană, iar obiectivul este de a alinia standardele moldovenești la cele europene.

De asemenea, Popescu a menționat că vor exista perioade de tranziție extinse, ceea ce înseamnă că nu este obligatoriu să fie realizate toate ajustările până la momentul aderării și că unele măsuri pot fi implementate și după aderare, cu condiția ca progresul să continue până la implementarea deplină a legislației europene.

„Dar, într-adevăr, este foarte mult de lucru în toate domeniile încât Republica Moldova să implementeze acquis-ul comunitar și așa, mă rog, procesul de negocieri presupune discuții pe perioadele de tranziții, sprijinul pe care ni-l pot oferi partenerii noștri în acest proces de ajustare a țării noastre la rigorile europene”, a declarat fostul ministru de Externe Nicu Popescu.

Europarlamentarul român Eugen Tomac speră, la rândul său, într-un continuu progres în relația cu Republica Moldova, indiferent de schimbările în conducerea Comisiei Europene. De asemenea, Tomac a anunțat că se angajează să susțină inițiativele care să atragă investiții europene în țara noastră pentru stimularea economiei. Politicianul s-a referit și la garanțiile europene pentru investitorii străini care vor să investească în Republica Moldova.

„Comisia va fi extrem de atentă și rolul nostru va fi să insistăm pe toate palierele, astfel încât Republica Moldova să fie cuplată cât mai rapid la toate instrumentele pe care le are pentru statele membre. Și aici mă refer la programe de finanțare pentru preaderare, precum și acces la tot ceea ce înseamnă facilități pe care le oferă Uniunea Europeană cetățenilor săi. Voi fi un susținător pe această dimensiune și anume să pună la dispoziție Comisia Europeană un pachet de garanții europene pentru companiile care vor să investească în Republica Moldova”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac.

În contextul în care Ungaria urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene, jurnalistul Dan Alexe a menționat că Budapesta ar putea marginaliza subiectul extinderii, din cauza unui drept de veto. Alexe a menționat, totuși, că președinția rotativă nu presupune atribuții puternice, ci este mai mult o responsabilitate administrativă, iată de ce guvernul maghiar va fi limitat în influențarea politicilor Uniunii Europene. Totuși, Budapesta ar putea să-și folosească vetoul. De exemplu, Ungaria blochează acum 1,5 miliarde de euro, bani generați de activele înghețate ale Băncii Centrale rusești, care ar trebui transferați Ucrainei.

„Ungaria ar avea puterea oricum să marginalizeze subiectul extinderii Uniunii. Cam în asta constă și un anume drept de veto care poate fi conturnat într-un fel cum s-ar fi întâmplat anacronic recent în luna februarie, când Viktor Orban a mers la toaletă și s-a votat în absența lui, motiv pentru care Ucraina a primit 50 de miliarde de euro suplimentari”, a declarat jurnalistul Dan Alexe.

Iar editorialistul Nicolae Negru consideră că inițierea negocierilor de aderare la blocul comunitar este nu doar o realizare pentru țara noastră, ci și un impuls pentru statele membre. Negru s-a arătat convins că Federația Rusă va continua să pună piedici parcursului european al țării noastre, inclusiv prin intermediul partidelor pro-ruse de la Chișinău.

„Rusia desigur că se opune. Și apropo, această schimbare de macaz a comuniștilor tot este legată de schimbarea Rusiei, fiindcă Rusia mai înainte spunea că nu-i pasă, „puteți să aderați la Uniunea Europeană”, dar atunci când au apărut primele semne că se mișcă procesul de integrare, dintr-odată s-a văzut: Rusia a invadat Ucraina, a aplicat embargouri, a închis piața”, a spus Nicolae Negru, editorialist.

Amintim că, pe 25 iunie, la Luxemburg, a avut loc prima Conferință Interguvernamentală, în cadrul căreia a fost dat startul oficial al negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană.

Citește mai mult