INTERVIU // Eugen Tomac: E necesar să se insiste pe toate palierele ca R. Moldova să beneficieze de facilitățile oferite de Uniunea Europeană
La Bruxelles a existat o memorie instituțională bine definită cu privire la evoluțiile din Republica Moldova, pentru că, în ultimii 15 ani, România a avut o țintă constantă de a pune pe agenda europeană situația din Republica Moldova, susține eurodeputatul român Eugen Tomac. Europarlamentarul a declarat în emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1 că extinderea va continua, dar nu va merge în același ritm, iar Comisia Europeană va fi extrem de atentă în acțiuni, motiv pentru care este necesar să se insiste pe toate palierele, astfel încât Republica Moldova să fie cuplată la finanțările de preaderare și să beneficieze de facilitățile oferite de Uniunea Europeană.
Moldova 1: Europarlamentarul Eugen Tomac este cu noi online. Alegerile europene s-au consumat, ați obținut încă un mandat de eurodeputat, poate ați fi așteptat rezultate mai bune din partea Alianței Dreptei, dar acum urmează stabilirea unei noi Comisii și alegerea funcțiilor cheie. Așadar, Ursula von der Leyen are șanse să își continue mandatul la Comisia Europeană, înseamnă acest lucru că proiectul extinderii va continua și va fi unul pro Republica Moldova și pro Ucraina?
Eugen Tomac: Felicitări, în primul rând. Este o zi cu adevărat importantă pentru evoluția europeană a Republicii Moldova. Să sperăm că acest ritm se va menține și mai departe, indiferent dacă va fi sau nu în continuare președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Deși pare că la această oră există un consens pe această linie.
Proiectul de extindere în ceea ce privește sigur Republica Moldova va continua. Asta nu înseamnă că lucrurile vor merge în același ritm ca și până acum, fără sincope mari, pentru că decizia politică a fost luată într-un context, într-o conjunctură favorabilă. Dar această conjunctură favorabilă a fost totuși pregătită, în primul rând, pentru că România a avut în ultimii 15 ani o politică constantă de a susține Republica Moldova și apropierea de Uniunea Europeană.
Amintesc aici că, din 2007 până în prezent, dar cel puțin în mandatele președintelui Băsescu, nu a existat Consiliu European unde pe ordinea de zi să nu fie introdusă situația din Republica Moldova. România avea această țintă constantă de a pune pe agenda europeană situația din Republica Moldova prin prisma conflictului transnistrean, dar și crizele politice succesive prin care a trecut Republica Moldova. Deci, a existat o memorie instituțională foarte bine definită la Bruxelles cu privire la evoluțiile din Republica Moldova.
Și, evident, această confirmare politică prin votul obținut de PAS arată cât se poate de clar că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova înțeleg riscurile la care este expusă Republica Moldova și, prin urmare, votează în funcție de aceste amenințări. Iar amenințarea directă din partea Federației Ruse a obligat decidenții europeni într-un moment de criză de securitate să vină cu acest răspuns. Și anume, la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană a decis invitarea Republicii Moldova și a Ucrainei să adere la Uniunea Europeană și, evident, o perspectivă mult mai serioasă și pentru Georgia.
În momentul de față eu cred că Comisia va fi extrem de atentă și rolul nostru va fi să insistăm pe toate palierele, astfel încât Republica Moldova să fie cuplată cât mai rapid la toate instrumentele pe care le are pentru statele membre. Și aici mă refer la programe de finanțare pentru preaderare, precum și acces la tot ceea ce înseamnă facilități pe care le oferă Uniunea Europeană cetățenilor săi. Fie că ne referim la tineri, fie că ne referim la antreprenori, fie că ne referim la schimburi de experiență, fie că ne referim la un suport mai consistent pentru antreprenori. Pentru că Republica Moldova în momentul de față are nevoie de ceva esențial și eu voi fi un susținător pe această dimensiune și anume să pună la dispoziție Comisia Europeană un pachet de garanții europene pentru companiile care vor să investească în Republica Moldova. Pentru că, fiind o zonă de sensibilă de criză de securitate, oamenii de afaceri europeni sunt mai prudenți în a investi, dar dacă Uniunea Europeană va garanta aceste investiții, atunci lucrurile se pot schimba mult mai rapid. Și asta trebuie evident încurajat, pe lângă susținerea politică pe dimensiunea de negocieri și aderare.