INTERVIU // Dan Alexe: Pentru funcționalitatea Uniunii Europene vor trebui refăcute tratatele europene
Dreptul de veto ar putea fi subiectul următoarei reformări în cadrul Uniunii Europene, iar procesul va fi foarte lung pentru că e nevoie de unanimitatea statelor membre. Constatarea aparține jurnalistului Dan Alexe, care realizează corespondențe de la Bruxelles pentru Radio Moldova și Moldova 1. În cadrul emisiunii ÎN CONTEXT, Dan Alexe a anticipat că pentru a se ajunge la o funcționalitate mai eficientă a acestei structuri probabil vor trebui refăcute tratatele europene.
Moldova 1: Dan Alexe s-a conectat ÎN CONTEXT. Voiam să vă întreb despre președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, care va trece la Ungaria. Poate Guvernul maghiar da peste cap proiectul extinderii și reformarea Uniunii, mai ales că astăzi a fost apostrofat privind starea lucrurilor din justiție, adică a fost audiat reprezentantul Ungariei la Consiliul Afacerilor Generale?
Dan Alexe: Întrebarea este pertinentă, însă, începând de la Tratatul de la Lisabona încoace, s-au schimbat atribuțiile acestei președinții rotative de șase luni a Uniunii Europene, care este o instituție arhaică. Și să nu uităm că ea datează din anii în care Uniunea Europeană abia fusese fondată și avea cei șase membri fondatori, respectiv Franța, Germania, Italia, cele trei țări din Benelux. Asta înseamnă că fiecărei țări îi revenea președinția o dată la trei ani. Acum, cu 27 de membri, faceți socoteala, câți ani îi revine fiecărei țări. Iar cu 35 de țări, dacă ne închipuim că în anul 2030 se vor alătura Ucraina, Moldova și, probabil, celelalte 5-6 țări candidate, va deveni o instituție cu totul imposibil de administrat.
Așa încât atribuțiile ei au fost reduse și președinția în sine se ocupă doar de agenda reuniunilor în primul rând. Dar asta, totuși, înseamnă că Ungaria ar avea puterea oarecum să marginalizeze subiectul extinderii Uniunii, deci cam în asta constă și într-un anume drept de veto care poate fi conturnat într-un fel, cum s-a întâmplat anecdotic recent în luna februarie, când Viktor Orban a mers la toaletă și s-a votat în absența lui, motiv pentru care Ucraina a primit 50 de miliarde de euro suplimentar.
Moldova 1: Dar dreptul de veto ar fi subiectul următoarei reformări în cadrul Uniunii Europene? Cum apreciați, se poate renunța la vetoul pe care îl folosește uneori Ungaria, mai ales când e vorba despre Ucraina?
Dan Alexe: O altă întrebare foarte bună și răspunsul va fi la fel de, să spunem, dezamăgitor, dacă nu chiar vag. E foarte greu, pentru că pentru o asemenea reformă e nevoie de unanimitate. Și aici ajungem la un raționament circular: ca să iei dreptul de vot al unei țări trebuie și ea să voteze în favoare. Și atunci sigur că Ungaria va opune un drept de veto ridicării dreptului de veto Ungariei. Deci procesul va trebui să fie foarte lung, constituționaliștii și juriștii își smulg părul din cap și vor trebui, probabil, refăcute tratatele europene din fundații, din temelii, pentru a se ajunge la ceva mai funcțional.