Politic

Dorin Recean: Până în 2030, Republica Moldova poate deveni membră a UE

Anul 2030 este un obiectiv real în care Republica Moldova poate deveni țară membră a Uniunii Europene (UE). Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, în debutul ședinței de Guvern, proaspăt întors de la conferința interguvernamentală de la Luxemburg. Dorin Recean a punctat că țara noastră s-a mișcat într-un tempou rapid de la depunerea cererii de aderare și până la inițierea negocierilor propriu-zise, fapt care îl face încrezător că Republica Moldova va reuși să facă parte din marea familie europeană în termenul stabilit.

ipn.md
Sursa: ipn.md

„Acest ritm de avansare pe care l-am demonstrat până acum, inclusiv deschiderea negocierilor de aderare, atestă și confirmă faptul că acest lucru este realizabil. Conferința de ieri înseamnă că avem cinci ani și jumătate să construim. Să construim servicii medicale, servicii educaționale, sociale, infrastructură, energetică și mediul de afaceri, conform standardelor europene. În așa fel încât cetățenii noștri să trăiască în pace și bunăstare”, a spus Dorin Recean.

Deși negocierile sunt un proces tehnic, foștii miniștri de Externe ai României Titus Corlățean și Cristian Diaconescu, susțin că Republica Moldova va avea nevoie de sprijin politic la nivel european pentru a închide fiecare capitol în parte. Obiectivul 2030 ar fi plauzibil în cazul țării noastre, așa cum și în cazul României, negocierile au durat șapte ani. Motorul extinderii Uniunii Europene este războiul de agresiune a Rusiei, dar în continuare parcursul european e legat de reușita reformelor.

Potrivit lui Titus Corlățeanu, din punct de vedere tehnic, echipele de negociatori trebuie să fie bine pregătite, dar în același timp Chișinăul trebuie să cultive relații politice cu toate familiile politice din uniune.

„Tendința este foarte bună și asta este direcția corectă. Chiar dacă s-au început în mod oficial, formal negocierile de aderare, procesul de reforme interne în Republica Moldova, procesul de încorporare aquis-ului comunitar în legislația, practica instituțională în mentalitățile din societatea din Republica Moldova trebuie să continue de o manieră constantă și foarte serioasă”, susține Titus Corlățean.

În jurul anului nou, ar trebui să fie deschis primul capitol de negociere, și temerile că Ungaria ar putea bloca prin veto parcursul european nu sunt realiste, consideră fostul ministru Cristian Diaconescu.

„Lumea liberă, Uniunea Europeană a decis extinderea. S-ar putea să dureze o astfel de negociere, șapte ani a fost cazul României în legătură cu, însă închiderea capitolelor de negociere, noi am avut la dispoziție doi ani și acest proces a fost complinit. Cel târziu până în anul 2030, procesul de integrare va fi complet și Republica Moldova va deveni un stat membru al Uniunii Europene”, a afirmat Cristian Diaconescu.

După prima ședință interguvernamentală de la Luxemburg, urmează screeningul bilateral, care presupune evaluarea legislațiilor și stabilirea unui calendar de transpunere a directivelor europene pe fiecare capitol în parte.

Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare în timp record, la numai doi ani de la depunerea cererilor de aderare, pe fundalul războiului din Ucraina, provocat de invazia rusă în februarie 2022.

Marți, pe 25 iunie, cele două țări au deschis oficial negocierile de aderare, dar potrivit multor surse diplomatice europene, negocierile propriu-zise, pe capitole, vor începe anul viitor, după încheierea Președinției Ungariei la conducerea Uniunii Europene.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult