Aderare UE

INTERVIU // Nicu Popescu: Este mult de lucru în fiecare domeniu pentru ca R. Moldova să implementeze acquis-ul comunitar

Pe 25 iunie s-a dat startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și este încă o etapă istorică care va aduce Republica Moldova în familia statelor europene, în spațiul Schengen, în zona Euro și cea a păcii, susține ex-ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu. Fostul șef al diplomației de la Chișinău a explicat într-un interviu pentru Moldova 1 că urmează o perioadă în care va fi un volum mare de muncă în toate domeniile, întrucât Republica Moldova va implementa acquis-ul comunitar.

Moldova 1: Pe durata mandatului lui Nicu Popescu în funcția de ministru al Afacerilor Externe, Republica Moldova a obținut perspectiva aderării la Uniunea Europeană. Mai întâi a fost statutul de țară candidată, apoi votul politic pentru negocieri. Totuși, motorul extinderii europene, declicul la nivel european, l-a reprezentat războiul de agresiune a Rusiei contra Ucrainei, care amenință și Republica Moldova. Acum doi ani, această amenințare era mult mai palpabilă. Nicu Popescu este cu noi online. Domnule Popescu, urmează o cale lungă, dar ați fi crezut în dimineața zilei de 24 februarie 2022 că aveam să ajungem aici?

Nicu Popescu: Felicitări tuturor. Într-adevăr, este încă o etapă istorică în calea noastră care va aduce Republica Moldova în familia de state europene, va aduce Republica Moldova în spațiul Schengen, în zona Euro și va consolida locul nostru în acest spațiu al păcii.

Adevărul este că, din prima zi de mandat, pe 6 august 2021, deja ne-am pus întrebarea împreună cu doamna președintă Maia Sandu, echipa guvernamentală, cum facem câțiva pași fermi în direcția aderării la Uniunea Europeană și, în orice caz, ne doream să aplicăm pentru statutul de stat membru al Uniunii Europene deja înainte de război, doar căutam un moment potrivit ca să o facem. Evident, războiul a setat un cadru, pe de o parte, tragic pentru întregul nostru continent, dar în același timp, acea decizie a fost luată în acel context.

Moldova 1: Domnule Popescu, ce urmează acum și ce înseamnă acest screening bilateral?

Nicu Popescu: Acum cel mai important este că Republica Moldova trebuie să implementeze întreagă legislație europeană în absolut toate domeniile. Este vorba de 35 de capitole. Deci, trebuie să aducem standardele noastre la standarde europene. Vor fi și mai multe perioade de tranziție, deci nu este neapărat să faci totul până la momentul aderării. Sunt anumite măsuri care pot fi implementate și ulterior. Dar, într-adevăr, este foarte mult de lucru în absolut fiecare domeniu, astfel încât Republica Moldova să implementeze acquis-ul comunitar. Și așa procesul de negocieri presupune niște discuții pe perioadele de tranziție, pe sprijinul pe care ni-l pot oferi partenerii noștri în acest proces de ajustare a țării noastre la rigorile europene.

Citește mai mult