Internațional

Consiliul European se întrunește joi la Bruxelles să decidă funcțiile cheie

Ursula von der Leyen va fi, cel mai probabil, șefa Comisiei Europene încă cinci ani, însă nu are susținerea Italiei și Ungariei. Șefii de stat și de guvern din Uniune desemnează președintele Comisiei, iar Parlamentul aprobă propunerea. Mâine, Consiliul European se întrunește la Bruxelles să decidă funcțiile cheie. Germania, Portugalia și Estonia ar trebui să preia conducerea celor mai importante instituții.

Grupul conservatorilor și reformiștilor a obținut rezultate bune la recentele alegeri europene. S-a clasat pe locul al treilea. Prim-ministra Giorgia Meloni, care a câștigat scrutinul în Italia cu partidul său conservator, de dreapta - nu e de acord cu împărțirea funcțiilor.

Totuși, popularii europeni sunt cel mai mare grup din parlament și o susțin pe Ursula von der Leyen.

Giorgia Meloni consideră că această desemnare nu corespunde votului popular. Propunerile sună în felul următor - un nou mandat von der Leyen la Comisie, fostul premier portughez Antonia Costa - șef la Consiliul European și prim-ministra estoniană Kaja Kallas ar trebui să-l înlocuiască pe Josep Borrell la conducerea Serviciului de Acțiune Externă.

Comisia este un fel de guvern al Uniunii, Parlamentul poate refuza propunerea șefilor de stat și de guvern. La fel și în cazul înaltului reprezentant pentru politică externă. Doar șeful Consiliului este ales direct de președinții de țară sau prim-miniștri, pentru că el coordonează și prezidează reuniunile lor. Dar nu este necesară unanimitatea.

Viktor Orban a declarat că modul în care se negociază funcțiile împarte Europa în două. Ungaria va coordona în a doua jumătate de an agenda Uniunii Europene. Dar strategia este pe cinci ani și, din perspectiva extinderii, contează cine va ajunge în funcțiile cheie din Uniune.

Citește mai mult