Ucraina și UE au semnat un acord de securitate
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi, 27 iunie, la Bruxelles, un acord de securitate cu Uniunea Europeană. Acest eveniment a deschis reuniunea Consiliului European, la care au participat liderii statelor membre ale UE. Următorul punct de pe ordinea de zi după semnarea acordului este discursul lui Zelenski în fața Consiliului European și discutarea situației din Ucraina și a sprijinului acordat acesteia de țările blocului comunitar.
„Angajamentele Uniunii Europene includ sprijinul previzibil, pe termen lung și durabil în domeniul securității și apărării Ucrainei, în special prin misiuni ale Politicii Comune de Securitate și Apărare (PCSA), precum și angajamente mai largi în domeniul securității”, se arată în acordul al cărui text se află la dispoziția DW.
Este vorba despre asigurarea durabilă și pe termen lung a Ucrainei cu echipament militar, pregătire militară, sprijin în desfășurarea reformei în domeniul apărării, cooperare între industria de apărare europeană și ucraineană. Alte puncte ale acordului includ: creșterea rezilienței la amenințări cibernetice și hibride, activități de deminare, reforma sectorului de securitate civilă și sprijinirea forțelor de ordine, combaterea răspândirii armelor de foc, sprijinirea securității energetice și nucleare, schimbul de informații de inteligență și imagini din satelit.
În acord se garantează nu doar sprijinul pentru apărarea Ucrainei, dar și ajutorul macrofinanciar și umanitar, sprijinul pentru reconstrucție și reforme. „UE este hotărâtă să continue să ofere Ucrainei și poporului său tot sprijinul politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic necesar atât timp cât va fi nevoie și atât de intens pe cât va fi necesar”, se arată în text.
De asemenea, se subliniază că ajutorul militar și angajamentele în domeniul securității vor fi furnizate Kievului ținând cont de politica statelor membre și de interesele acestora.
La rândul ei, Ucraina se angajează să continue reformele, să întărească măsurile de transparență și responsabilitate în ceea ce privește ajutorul primit, precum și să contribuie la securitatea UE și a statelor sale.
Imediat după încheierea acordului cu liderii Uniunii Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, Volodimir Zelenski a semnat acorduri bilaterale de securitate cu Lituania și Estonia, reprezentate de președintele Gitanas Nausėda și prim-ministra Kaja Kallas. Președintele Ucrainei a îndemnat și celelalte țări din UE să facă acest pas.
Astfel, Kievul a semnat deja acorduri bilaterale de securitate cu Uniunea Europeană și cu 19 țări, printre care se numără toate țările din G7.