Social

Concursul pentru șefia CSM a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile

Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în cadrul ședinței de astăzi în care urma să fie ales un nou președinte. Nici Guzun, nici Șchiopu nu și-au argumentat decizia. Plenul Consiliului a votat unanim, la propunerea actualului președinte interimar, Sergiu Caraman, pentru ca concursul să fie desfășurat luni, 1 iulie, cu începere de la ora 09:00.

„Ion Guzun și Vasile Șchiopu, care au fost înscriși în lista candidaților care participă la concurs și-au retras candidatura. (…) Propunerea este să desfășurăm concursul respectiv în aceeași ședință, doar că pentru ziua de luni, ca până atunci să medităm fiecare din noi”, a declarat Sergiu Caraman.

Ion Guzun și-a motivat decizia prin durata prea mare de desfășurare a concursului. Potrivit lui, de aproape un an nu s-a făcut nimic pentru ca acest concurs să fie dus până la capăt.

„Eu am menționat în cadrul ședinței că această cerere a fost depusă în iunie anul 2023 și această procedură să fie încetată. Am considerat că asta este corect. Nu poate fi discutat timp de un an și să nu fie luată o soluție”, a spus Guzun.

Iar Vasile Șchiopu, care s-a înscris în cursă, s-a răzgândit, și nu mai vrea să fie președintele CSM.

„Am activat anterior în funcție de președinte al instanței mulți ani, în funcție de procuror și este suficient pentru mine să ocup o funcție administrativă. Trebuie să permitem generației mai tinere să se afirme în această funcție”, a menționat Vasile Șchiopu.

Concursul pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii a fost lansat în vara anului trecut, dar a fost pus pe pauză din cauza agendei încărcate a Consiliului. Sergiu Caraman a menționat că existau chestiuni restante care necesitau examinare, după o perioadă de timp, în care CSM nu a avut împuterniciri depline.

„Subiectul ăsta este și o prioritate pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Stabilitatea și normalitatea trebuie să înceapă în sistemul judecătoresc de la CSM. Luni este, chiar în ședința respectivă este termenul în care doritorii de a se înscrie și de a participa la acest concurs, pot să o facă inclusiv în ședința plenului. Luni vom cunoaște cine sunt candidații. Eu cred și sper că luni CSM va avea un președinte. Este un subiect restant care trebuie să fie examinat”, a declarat Caraman.

Iar președintele Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă, susține că perioadele de interimat la conducerea CSM nu fac decât să genereze incertitudine.

„Anumite decizii, în special cele sensibile și curajoase nu se vor lua atât timp cât există interimat. Și asta desigur nu dă bine sistemului și asta poate fi o consecință negativă. Având în vedere că avem un CSM funcțional, legitim, avem de cel puțin un an de activitate noua componență și odată ce avem judecători din prima instanță, de la CSJ acolo probabil este judicios să fie în sfârșit ales acest președinte”, a explicat Ilie Chirtoacă.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii aleg președintele prin vot secret, pentru o perioadă de doi ani. Aceștia își pot înainta atât candidaturile proprii, cât și ale altor membri. Președintele CSM nu poate fi reales.

Precizăm că în atribuțiile președintelui CSM intră sarcini precum convocarea și prezidarea ședințelor, coordonarea activității plenului, dar și repartizarea sesizărilor parvenite Inspecției Judiciare.

În prezent, CSM nu are un președinte cu un mandat deplin. Interimatul funcției de aproape un an este asigurat de magistratul Sergiu Caraman. Menționăm că, în ultimii cinci ani, șefia plenului a fost exercitată doar de președinți interimari.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult