Aderare UE

Aderarea Republicii Moldova la UE necesită implicarea tuturor, susțin experții

Procesul de integrare a țării noastre în Uniunea Europeană este unul complex și va fi nevoie de implicarea tuturor instituțiilor, dar și a cetățenilor pentru ca Republica Moldova să poată adera la blocul comunitar. Mai mult, reformele pe care urmează să le facă autoritățile în acest parcurs trebuie să arate bine nu doar pe foaie, dar să dea și rezultate. Subiectul au fost discutat în cadrul emisiunii Bună Seara, de la Moldova 1.

Analistul politic Mihai Isac susține că integrarea țării noastre în Uniunea Europeană va aduce beneficii palpabile pentru cetățenii moldoveni, iar țara noastră va putea accesa mai multe fonduri externe. Totuși, pentru asta, autoritățile de la Chișinău trebuie să implementeze o serie de reforme.

„Fondurile vor veni sub diferite forme, dar pentru ca aceste fonduri să fie alocate, Republica Moldova trebuie să-și dezvolte posibilități de absorbție a acestora și să-și respecte angajamentele în fața blocului comunitar. În UE trebuie să intrăm cu fruntea sus. Aceste reforme nu trebuie făcute pentru cineva de la Bruxelles, de la București sau de la Madrid”, a menționat Mihai Isac.

Și directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice susține că din momentul lansării negocierilor de aderare, fiecare instituție și autoritate trebuie să depună efort pentru ca acest proces să fie dus până la capăt.

„Cele mai dificile momente pe care le vom întâlni este să avem suficienți oameni care să muncească continuu la acest proces. Nu e un proces pe care azi îl fac, mâine nu, este un proces extraordinar de complex. Cel mai important ce trebuie să înțelegem că asta nu e de dragul unei foițe care se trimite la Bruxelles, doar schimbările astea pe care trebuie să le facem, reformele, ele sunt exact ce vrem noi toți”, a declarat Vadim Pistrinciuc.

Un rol important îl au și cetățenii.

„Să fim activi în combaterea dezinformării, să promovăm valorile europene și să informăm pe cei din diaspora despre oportunitățile pe care Uniunea Europeană le poate aduce pentru fiecare dintre noi”, a spus Elena Bolocan, coordonatoare de proiect IPRE.

Amintim că, Republica Moldova a început oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană la doar doi ani de la depunerea cererii de aderare și de la obținerea statutului de țară candidată. Prima conferință interguvernamentală a avut loc pe 25 iunie, la Luxemburg. Potrivit multor surse diplomatice europene, negocierile propriu-zise, pe capitole, vor începe anul viitor, după încheierea președinției Ungariei la conducerea Uniunii Europene.

Citește mai mult