Social

O vinărie din țară a creat un vin unic cu ocazia lansării oficiale a negocierilor de aderare la UE

Momentul lansării oficiale a negocierilor de aderare la Uniunea Europeana a inspirat o cunoscută vinărie din țară să creeze un vin unic din soiuri europene și autohtone. Cupajul special de Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră este într-o ediție limitată, de 1604 sticle. Colecția va fi lansată în ziua în care Republica Moldova va adera oficial la Uniunea Europeană.

Administratorul vinăriei povestește că ideea de a cupla soiuri europene și autohtone într-un vin unic aparține unui prieten de familie care este implicat direct în procesul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar.

„Este un vin sec, merlot și cabernet sauvignion, sunt soiuri franceze, și feteasca neagră este un soi autohton. De aceea am făcut o asociere dintre soiuri europene nobile și un soi din Republica Moldova. Am creat acest cupaj din roada anului 2020, dintre care merlot și cabernet sauvignion au fost păstrate în baricole franceze, totul este cu iz european și cu siguranță când vom lansa acest vin, sperăm că în 2-3 ani, va fi nemijlocit o ediție limitată”, a relatat Alexei Sotnic, administratorul vinăriei.

Conceptul etichetei care va fi aplicată pe sticlă încă urmează să fie gândit, dar cu certitudine va ilustra momentul istoric în care țara noastră va adera la Uniunea Europeană.

„În ziua în care vom deveni țară membră UE și vom semna aderarea, vom lansa această ediție limitată spre vânzare către consumatorii noștri, către parteneri, ca un vin-simbol al acestui moment unic care urmează să fie”, a subliniat Alexei Sotnic.

Vinul este printre primele produse moldovenești care au cucerit piața occidentală, spre care s-au reorientat vinificatorii după embargourile rusești impuse în 2006, ulterior în 2010 și în 2013, care rămâne valabil și astăzi. În 2022, exporturile de vin în țările UE au ajuns la aproape 55 de milioane de dolari. Datele mai arată că, în 2023, Republica Moldova a exportat în Uniunea Europeană vinuri în valoare de peste 60 de milioane de dolari.

Conform Biroului Național de Statistică, cele mai multe vinuri moldovenești au fost exportate anume în Uniunea Europeană, mai exact 45 la sută. În țările CSI au fost livrate 26%, iar 29 la sută, în alte țări ale lumii. În top trei destinații UE unde au ajuns vinurile autohtone se regăsesc: România, Cehia și Polonia.

Citește mai mult