Regional

Dorul de casă îi inspiră la lucruri frumoase. Satul Manta din Cahul, modernizat datorită implicării diasporei și locuitorilor din comună

Oriunde te-ai afla, acasă e mai bine. De acest lucru sunt convinși și locuitorii comunei Manta, raionul Cahul. Mulți dintre ei fiind stabiliți în străinătate, cu gândul ei sunt tot la satul natal. Dorul de casă și de cei dragi îi inspiră la lucruri frumoase. În ultimii ani, cu eforturi comune cei din diasporă au realizat câteva proiecte aducându-și astfel contribuția la bunăstarea localității. De la amenajarea unui parc, crearea unui centru pentru agricultori până la instalarea panourilor fotovoltaice la grădiniță - sunt doar câteva dintre proiectele care au fost implementate cu ajutorul diasporei și locuitorilor din comună.

Adriana Brăgaru este profesoară la gimnaziul din comuna Manta. Ca și alți consăteni, femeia a contribuit la amenajarea parcului din zonă. Ea spune că împreună cu băștinașii din diasporă au sprijinit acest proiect, în dorința de a avea în sat un loc de recreere și agrement, în care cei de acasă și cei aflați peste hotare să se întâlnească și să se simtă confortabil.

Primăria în colaborare cu asociația de băștinași „Acasă cu dor" au inițiat ideea de a dezvolta acest parc multifuncțional, care la început nu era într-o stare bună. În comuna noastră este și satul Pașcani care nu aveau nimic unde copiii sau cei maturi să se adune, la unele idei ale diasporei am inițiat acest proiect care prevedea două parcuri în Manta și Pașcani”, a spus femeia.

Zinaida Duca s-a aflat un an peste hotare, la copiii săi, după care a revenit acasă. Femeia spune că susține toate inițiativele care sunt în folosul comunității.

Mi se pare satul meu frumos și îl iubesc atât de tare. Atunci când revin, fiecare colț, fiecare stradă, fiecare om, îmi pare atât de frumos, atât de deosebit ca nicăieri”, a menționat Zinaida Duca.

Natalia Popov, o altă locuitoare a comunei Manta, spune că se implică activ în toate inițiativele menite să îmbunătățească situația din școli și grădinițe.

Mă doare inima de grădinițe, școli, de tot ce este legat de copii. - Acolo v-ați implicat? - Da, în parcuri, grădinițe, școli”, a relatat Natalia Popov.

Iulia Albu a locuit timp de 14 ani în Franța, iar soțul ei s-a aflat acolo 20 de ani. Femeia spune că a revenit acasă pentru a-și deschide propria afacere cu produse de patiserie, și cel mai important, pentru a avea grijă de părinți. Și Iulia a contribuit financiar la câteva proiecte.

Am participat la un mic buget când doamna primară a sădit trandafirii prin sat, am participat cu o mică sumă pentru strada mea, să arate frumos. Eu cred că oriunde am fi în lume și oricât de bine ne-ar fi, dorul de casă și de a te simți statornic de demnitatea și numele pe care îl avem, e numai acasă la noi”, a afirmat antreprenoarea.

Un alt proiect important a fost crearea în sat a unui centru agricol multifuncțional. Scopul proiectului implementat în 2020 a fost promovarea și sprijinirea antreprenorilor locali.

Am organizat diferite seminare, clastere, școli de câmp în care agricultorii au fost învățați cum să își dezvolte afacerile, cum să găsească piața de desfacere și alte discuții. Noi aici avem și ședințe cu consiliul local și avem adunare cu băștinașii, am avut adunări cu diaspora”, a relatat Tudor Mărăcineanu, agricultor.

O altă inițiativă sprijinită de către locuitorii din Manta a fost proiectul de montare a panourilor fotovoltaice la grădinița din satul Pașcani. Implementat în anul 2023, proiectul deja a adus roade.

Panourile fotovoltaice sunt binevenite pentru instituția noastră, din motiv că acum putem folosi la propriu energia verde și micșorând costurile pentru necesităție instituției la sursa de energie electrică. De obicei, costul lunar al unei facturi era de aproximativ 5.800 de lei lunar, momentan avem facturi cu 0 lei”, a declarat managerul grădiniței, Tatiana Armanu.

Fiecare localitate are planul strategic de dezvoltare economică locală, acest plan se elaborează pe cinci ani, cu toată comunitatea, nu doar primar, consilieri locali sau directori de instituții, elaborăm planul și acolo ne propunem totul pentru următorii cinci ani”, a conchis primarul comunei Manta, Violeta Hîncu.

În comuna Manta, în componența căreia intră și satul Pașcani, locuiesc în total peste patru mii de oameni.

Citește mai mult