Externe

Biden reacționează după decizia Curții Supreme de a-i acorda imunitate parțială lui Trump: „Un precedent periculos”

O hotărâre a Curții Supreme, care îi acordă fostului președinte Donald Trump imunitate parțială față de urmărirea penală, a fost descrisă drept un „precedent periculos” de Joe Biden. Hotărârea a subminat „statul de drept” și a adus „un deserviciu teribil” pentru americani, a declarat actualul lider de la Casa Albă. Anterior, Trump a salutat decizia instanței ca fiind o „mare victorie” pentru democrație, notează BBC.

Judecătorii au decis luni că un președinte beneficiază de imunitate pentru „acte oficiale”, dar nu este protejat în cazul „actelor neoficiale”. Cauza a fost remisă unui judecător de instanță inferioară.

Această hotărâre va amâna și mai mult procesul penal împotriva lui Trump, acuzat că ar fi încercat să submineze rezultatul alegerilor din 2020, câștigate de Biden.

Judecătorul va decide acum ce acțiuni au fost efectuate de Trump în calitate de președinte, iar acest lucru ar putea dura luni de zile. Este puțin probabil ca un proces să înceapă înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.

„America a fost fondată pe principiul că nu există regi aici. Fiecare dintre noi este egal în fața legii. Nimeni, absolut nimeni nu este mai presus de lege. Nici măcar președintele Statelor Unite”, a declarat președintele Biden luni seară într-o intervenție televizată.

„Decizia instanței de astăzi înseamnă aproape sigur că nu există practic nicio limită cu privire la ceea ce poate face un președinte. Omul care a trimis acea mulțime la Capitoliul SUA se confruntă cu o potențială condamnare penală pentru ceea ce s-a întâmplat în acea zi. Poporul american merită să aibă un răspuns în instanțe înainte de viitoarele alegeri. Acum, din cauza deciziei [instanței] de astăzi, acest lucru este foarte, foarte puțin probabil”.

Trump este judecat pentru presupusul său rol în stimularea revoltei, a declarat Biden.

După decizia Curții Supreme, judecătorul de proces trebuie să stabilească acum ce acțiuni a întreprins Trump în calitate de președinte, ceea ce ar putea dura luni de zile. Un eventual proces este puțin probabil să înceapă înainte de alegerile din 5 noiembrie, mai scrie BBC.

CONTEXT

Curtea Supremă a SUA a decis pe 1 iulie că fostul președinte Donald Trump poate invoca imunitatea cu privire la unele dintre acțiunile sale în ultimele zile ale administrației sale. În decizia publicată ieri, judecătorii au spus că foștii președinți au dreptul la „imunitate deplină” în ceea ce privește actele oficiale, în timp ce acest principiu nu poate fi invocat pentru „comportament neoficial”.

Procesul federal pentru conspirație legat de atacul asupra Congresului din 6 ianuarie 2021 riscă să fie amânat și mai mult, după ce hotărârea a fost adoptată cu șase voturi pentru și trei împotrivă. Judecătorii au respins verdictul emis împotriva lui Trump în februarie, când o curte federală de apel a decis că fostul președinte nu poate invoca principiul imunității pentru infracțiunile comise în încercarea de a bloca certificarea victoriei lui Joe Biden la alegerile din 2020.

Cei trei judecători liberali de la Curtea Supremă nu au fost de acord cu decizia. Judecătoarea Sonia Sotomayor a declarat:

„Președintele este acum un rege deasupra legii”.

Deciziile instanței vor fi de anvergură, a spus la rândul său, congresmena democrată Judy Chu.

„Dacă un președinte spune în orice calitate oficială că vrea să facă ceva pe care l-am considera necorespunzător și criminal, el ar putea fi imun la acțiunile pe care le întreprinde”, a spus ea.

Hotărârea se va extinde și asupra altor investigații penale nerezolvate împotriva lui Donald Trump, inclusiv cele referitoare la documentele strict secrete găsite în reședința sa din Florida și cazul din Georgia, unde este acuzat de conspirație pentru a răsturna rezultatul alegerilor din stat.

Cazul este unul dintre cele patru cu care se confruntă Trump.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult