Olesea Stamate, privind referendumul: Modificările constituționale pot fi decise de 17% dintre alegători
Soarta referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană poate fi decisă de 17% dintre alegătorii care se vor prezenta la urne. Precizările au fost făcute de vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, care a menționat că acest scenariu este valabil dacă la plebiscit se va prezenta o treime dintre alegătorii cu drept de vot, ceea ce reprezintă pragul pentru validarea scrutinului. Potrivit ei, organizarea în aceeași zi a alegerilor prezidențiale cu referendumul republican constituțional a fost necesară pentru a asigura o prezență mai mare la urne.
Vicepreședinta PAS, Olesea Stamate, a menționat în cadrul unei emisiuni de la RLive că pentru validarea referendumului este necesară participarea a cel puțin o treime din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Hotărârea se consideră adoptată dacă pentru ea a votat majoritatea cetățenilor care au participat la referendum. În acest caz, este vorba de cel puțin 17 la sută dintre participanții la scrutin.
„Din punctul meu de vedere, nu este foarte mult dacă luăm strict matematic ca 17 la sută să spună „Da” sau „Nu” în cadrul referendumului sau în cazul acesta ca să valideze și să poată fi făcute modificările în constituție. Tocmai din acest motiv sau ăsta ar fi unul dintre argumentele pe care le-aș vedea pentru combinarea tipului, referendum cu un tip de scrutin, pentru a mobiliza mai mulți cetățeni să participe la referendum”, a explicat Stamate.
Rezultatul referendumului nu poate fi unul negativ, se arată convinsă Stamate. „Eu nici nu vreau să iau în calcul un asemenea scenariu, mai ales un răspuns negativ, dar nici participare insuficientă. Pentru noi, ca societate, evident că efectul va fi unul negativ.”
Referendumul republican constituțional va fi organizat în data de 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Cetățenii vor fi întrebați dacă susțin modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar opțiunile de răspuns vor fi „Da” și „Nu”.