Social

Părinții fără soluții: Peste 75% dintre grădinițele din R. Moldova s-au închis pe vară

Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii, arată datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Din cele 1.421 de grădinițe care activează în țara noastră, 515 și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile. Aproape jumătate din ele nu oferă nicio alternativă pentru părinții încadrați în câmpul muncii. Într-un comentariu pentru „Teleradio-Moldova”, secretara de stat Valentina Olaru a precizat că primăriile sunt cele care decid perioada de vacanță a grădinițelor din țara noastră, și nu Ministerul.

Imagine simbol/Europa Liberă
Sursa: Imagine simbol/Europa Liberă

Din totalul grădinițelor care activează în Republica Moldova, doar 346 au ales să rămână deschise în perioada de vară. Restul s-au închis: 138 de grădinițe, pentru 15 zile; 40 - pentru 20 de zile; 300 - pentru 30 de zile; 82 - pentru 40 de zile și 515 - pentru mai mult de 40 de zile.

În 11 raioane și municipii, 185 de grădinițe și-au suspendat activitatea pentru cel puțin 40 de zile fără a oferi soluții alternative părinților. Acestea includ raioanele Dubăsari, Cimișlia, Taraclia, Rezina, Șoldănești, Autonomia găgăuză, Fălești, Soroca, Edineț, Ungheni și Briceni.

Infografic: Grădinițele din Republica Moldova

Infografic: Grădinițele din Republica Moldova

75%
Grădinițele închise pe perioada verii
515
Grădinițe închise pentru mai mult de 40 de zile
346
Grădinițe deschise pe perioada verii
185
Grădinițe fără soluții alternative pentru părinți

Ministerul Educației a explicat că deciziile au fost luate pentru a permite personalului să-și ia concediul anual și pentru a realiza reparații capitale și cosmetice în absența copiilor. Autoritatea nu a explicat, însă, ce fac părinții cu copii mici, care sunt angajați în câmpul muncii. Potrivit secretarei de stat Valentina Olaru, această sarcină este pusă pe seama primăriilor, în a căror gestiune se află grădinițele.

„Cu regret, MEC poate doar recomanda anumite termene cu privire la vacanța grădinițelor, deoarece fondatori sunt primăriile care au tot pachetul de decizii. Ele sunt cele care trebuie să anunțe comunitatea și să analizeze perioada optimă pentru concediul grădiniței”, a declarat Valentina Olaru, secretară de stat în MEC, pentru „Teleradio-Moldova”.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult