Social

Plasticul - dușmanul silențios din corpul uman

Pe 3 iulie, lumea sărbătorește Ziua Internațională Fără Pungi de Plastic, dedicată reducerii poluării și promovării alternativelor ecologice. Această zi mobilizează milioane de oameni să renunțe la pungile de plastic de unică folosință, subliniind importanța protejării mediului și adoptării unor obiceiuri sustenabile pentru un viitor mai sănătos, a spus în cadrul emisiunii „Bună dimineața” de la Moldova 1 expertul de mediu Ruslan Nercaș.

„Avem în continuare multe pungi de plastic, cu toate că avem o lege care ar trebui să le combată. Totuși, observăm că au revenit în magazinele noastre sub o altă denumire, fiind numite pungi oxo-biodegradabile, ceea ce, de fapt, tot plastic sunt. Acestea se descompun sub influența soarelui și a temperaturii în microplastic. Cele biodegradabile autentice sunt, de fapt, pungile compostabile care se pot transforma în humus. Noi suntem conștiincioși, iar mulți dintre noi folosesc torbițe din pânză, care sunt sănătoase și nu le permit comercianților să interpreteze termenii. Totodată, aceste torbițe ne ajută să avem o țară sustenabilă din punct de vedere al protecției mediului.”

Preocuparea pentru impactul microplasticelor asupra sănătății umane crește constant într-o lume tot mai afectată de poluarea cu plastic. Este crucial să înțelegem că particulele de microplastic ajung în corpul nostru prin alimentele și apa pe care le consumăm, a mai precizat expertul.

„Este important să conștientizăm că în corpul nostru se găsesc particule de microplastic, care ajung acolo prin alimentele pe care le consumăm și apa pe care o bem. Orice pungă sau sticlă care nu este reciclată poate ajunge în corpul nostru într-o perioadă scurtă de timp. Este alarmant faptul că o parte semnificativă din aceste particule de plastic sunt considerate cancerigene”, ne-a comunicat Ruslan Nercaș.

Creșterea preocupărilor legate de impactul plasticului ne obligă să adoptăm obiceiuri responsabile acasă.

„Trebuie să limităm utilizarea vaselor din plastic în gospodărie cât mai mult posibil. Nu ar trebui să folosim pungi de unică folosință, ci să optăm pentru torbele din pânză. Este important să evităm să cumpărăm din magazine cele etichetate drept oxo-biodegradabile. Autoritățile sunt în prezent angajate în eforturi pentru a reduce utilizarea plasticului în comerț, dar conștientizarea efectelor negative necesită mai mult timp”.

În timp ce autoritățile întreprind măsuri pentru a reglementa și reduce utilizarea plasticului, educația continuă și angajamentul individual rămân cruciale în lupta pentru un viitor mai sustenabil. Adoptarea unor practici responsabile la nivel personal și colectiv poate avea un impact semnificativ în protejarea mediului pentru generațiile viitoare.

Autor: Elena Bacaliuc, stagiară

Citește mai mult