Diaspora

Mariana Solano, moldoveancă stabilită în SUA: „Mi-a fost greu să accept că sunt responsabilă pentru viața și succesul meu”

Mariana Solano este o moldoveancă stabilită de aproape 11 ani în Statele Unite ale Americii (SUA). Ea este avocată de profesie și a mărturisit la emisiunea „Bună dimineața” de la Moldova 1, de ce a ales anume această țară, prin ce provocări a trecut și ce apreciază cel mai mult la americani. Mariana Solano a povestit și cum este sărbătorită astăzi, 4 iulie, Ziua Independenței în SUA.

Moldoveanca spune că, după ce a vizitat mai multe destinații din lume, New York este orașul care a fascinat-o.

„Am vizitat mai multe destinații din lume, Europa, însă SUA, în special New York, m-a fascinat. Am avut senzația că aici voi trăi în viitor. Fiecare este stăpânul soartei sale și poate să își croiască orice din viața sa. În America este mult mai ușor și posibil”, afirmă Mariana.

Întrebată care au fost cele mai mari probleme în perioada de adaptare, Mariana Solano a menționat: „Cred că adaptarea psihologică la noile modalități de a fi, de a interacționa cu lumea, renunțarea la anumite stereotipuri, acceptarea faptului că eu sunt singură responsabilă pentru viața și succesul meu, și nu vine nimeni să mă salveze – cred că acestea au fost cele mai mari greutăți cu care m-am confruntat fiind aici singură, în special la început”, susține ea.

Mariana Solano a mai menționat că nu este ușor să devii avocat în SUA, dar i-a reușit acest lucru prin multă muncă și mari sacrificii. Iar la cetățenii din SUA, Mariana afirmă că apreciază stilul și modul lor de viață, dar și modul lor de a fi.

„Fiecare își poate organiza un mod de viață, un stil de viață, să fie înconjurat de anumite culturi, se regăsesc restaurante foarte bune. Cel mai mult apreciez acest aspect internațional al stilului de viață american, pentru că în orașul ca New York există de toate: stil italian, indian, rusesc și moldovenesc chiar. Asta mă fascinează, ai toată lumea la distanță de câțiva kilometri”, a declarat moldoveanca stabilită în SUA.

Mariana reușește să păstreze și să promoveze tradițiile specifice țării noastre. În același timp, ea spune că a întâlnit mulți moldoveni acolo, cu care se mândrește.

„Păstrez anumite tradiții din R. Moldova, în special cele de Paști. Îmi place să vopsesc ouă, avem și aici biserică, sfințesc pască. Îmi adun prietenii americani și nu numai, ne adunăm toți la o masă și le arăt cum sărbătorim noi Paștele în R. Moldova. Am întâlnit foarte mulți moldoveni, sunt niște persoane formidabile, inteligente, sunt prieteni adevărați și activează în diferite domenii: proprietăți, agenții imobiliare, modă, au afacerile lor, în tehnologii informaționale, avocați. Sunt persoane într-adevăr extraordinare și mă mândresc că avem așa persoane în afara țării, cu care poți face schimb de experiență, de opinii și să îți petreci timpul într-un mod extraordinar”, a specificat Mariana.

În contextul Zilei Independenței în SUA, Mariana a povestit cum este sărbătorită această zi.

„Fiecare oraș are specificul său, iar cea mai importantă parte a acestei sărbători sunt focurile de artificii. Anul acesta sunt la New York și aici se preconizează focuri de artificii, pe râul Hudson vor fi speciale. Vreau să le văd și am organizat să fiu cu prietenii pe un acoperiș de unde să pot vedea aceste focuri de artificii. Fiecare familie, grup de persoane sărbătorește într-un mod diferit. Familiile se întâlnesc la barbeque afară, pentru că este foarte cald. Prietenii se întâlnesc cel mai des pe acoperișuri, pentru că este frumos și poți vedea focurile de artificii”, afirmă moldoveanca stabilită în SUA.

Mariana a vorbit și despre cum sunt americanii în realitate, precizând că sunt persoane extraordinare: „Sunt persoane extraordinare, am întâlnit multe persoane deștepte, înțelegătoare. Eu cred că noi atragem ceea ce suntem și suntem ca o oglindă. Eu am întâlnit numai persoane fascinante, extraordinare, care m-au introdus la modul de viață american într-un mod primitor, în mod special. Am fost foarte norocoasă să am parte de așa persoane bune împrejur și în calea mea”.

Mariana Solano reușește să viziteze Republica Moldova o dată pe an: „Este important să ne vizităm unii pe alții, familia mea mă vizitează o dată în an și eu mă stărui să vin în R. Moldova o dată în an. În rest discutăm prin intermediul tehnologiilor, care ne ajută să ne simțim mai aproape”.

Vezi mai jos VIDEO integral:

)
Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult