Politic

Modificări la bugetul de stat pentru anul curent, votate în Parlament

Deputații au aprobat în prima lectură modificările propuse pentru Legea bugetului de stat pentru anul 2024, cu accent pe majorarea fondurilor alocate pentru sănătate, asigurare socială, educație, infrastructură și agricultură. Conform noilor prevederi, se va face o redistribuire a economiilor identificate către aceste sectoare, considerate prioritare, ceea ce va implica și o creștere a deficitului bugetar. Potrivit Ministerului Finanțelor, veniturile estimate pentru bugetul de stat pentru anul curent sunt de 65,83 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile planificate ajung la 82,6 miliarde lei, rezultând un deficit de 16,77 miliarde de lei.

parlament.md
Sursa: parlament.md

Modificarea propusă de Ministerul Finanțelor prevede o redistribuire a unor economii identificate spre cheltuieli prioritare și o creștere a deficitului bugetar.

„Cele mai principale modificări la elemente de cheltuieli: reducerea vulnerabilității energetice - 761 de milioane de lei, majorarea fondului rutier - 380 de milioane de lei, suplinirea alocațiilor pentru acordarea indemnizațiilor la nașteri - 200 de milioane de lei, transferul către instituțiile de învățământ și școlile sportive - 663 de milioane de lei și 140 de milioane de lei - pentru instituțiile de învățământ la autogestiune”, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.

Rotaru a menționat că aproximativ 100 de milioane de lei vor fi alocate către Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, utilizând economiile identificate în buget. În ceea ce privește veniturile statului, el a menționat o scădere semnificativă de 800 de milioane de lei în primele cinci luni ale anului 2024, ajungând la un total de 65,8 miliarde de lei. Această scădere este în principal rezultatul unei modificări în Codul fiscal care permite amânarea plății impozitelor pe venit pentru agenții economici, și a unei neîncasări de 400 de milioane de lei în primul trimestru al anului 2024 pentru impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător.

De asemenea, veniturile din TVA la importul de mărfuri și servicii au cunoscut o scădere din cauza unui curs de schimb puternic al leului. Modificările la buget au stârnit un șir de întrebări din partea parlamentarilor.

„Veniturile comparativ cu anul precedent au scăzut sau ele au crescut, doar că nu în limita la ceea ce s-a planificat ca să clarificăm”, a declarat deputatul PAS, Radu Marian.

„Noi am pregătit bugetul reieșind din venituri și cheltuieli sau executarea venitului pentru primele cinci luni ale anului 2024. În luna martie, se suprapune achitarea impozitului pentru anul precedent în rate total pentru anul precedent, plus avem în primul trimestru al anului 2024, aceste două suprapuneri au condiționat, am spus mai sus, o amânare de 1,6 miliarde lei impozit pe venit, asta nu înseamnă micșorarea calculelor, dar amânarea achitării”, a precizat ministrul Finanțelor.

„Inițial, în buget erau prevăzuți 1,8 miliarde pentru a asigura îndeplinirea cerințelor legale privind remunerarea muncii în sectorul bugetar. Potrivit modificărilor propuse, se micșorează bugetul de 3,8 ori și va constitui 491 de milioane de lei. Care sunt argumentele acestor acțiuni, explicați vă rog?”, a întrebat deputatul BCS Nicolai Rusol.

„Ele nu sunt micșorate, ele se redistribuie, după cum am prezentat: pentru pedagogi - 400 de milioane de lei, 140 - pentru autogestiune”, a răspuns ministrul Petru Rotaru.

Documentul va fi propus plenului Parlamentului spre examinare și adoptare în lectura a doua.

Citește mai mult