Momentul adevărului pentru Macron
Alegătorii francezi votează duminică, 7 iulie, în cel de-al doilea tur crucial al alegerilor parlamentare anticipate, provocate de președintele Emmanuel Macron după Victoria răsunătoare a extremei drepte, Adunarea Națională, în alegerile europarlamentare. Întrebarea cheie este dacă președintele Emmanuel Macron și partidele de centru și de stânga, acestea din urmă reunite în Noul Front Național, reușesc să blocheze șansele extremei drepte a lui Marine Le Pen de a forma viitorul guvern.
Primul tur al alegerilor generale a fost câștigat de Adunarea Națională, urmată de alianța partidelor de stânga, din care fac parte și comuniștii. Liberalii președintelui Macron s-au clasat de abia pe locul trei.
În Franța, alegerile se fac în circumscripții uninominale, care pot fi câștigate cu o majoritate de 50+1 din voturi în primul tur. În majoritatea circumscripțiilor, victoria este decisă însă în turul de balotaj.
Ultimele sondaje oferă (oarecare) confort centriștilor: după ce sute de candidați s-au retras pentru a reduce probabilitatea ca extrema dreaptă să preia puterea, cea mai recentă proiecție bazată pe sondaje arată că Adunarea Națională nu va obține majoritatea absolută de 289 de locuri în viitorul parlament, care i-ar permite să formeze un guvern stabil.
Toate șansele sunt ca nici un partid sau bloc să nu aibă o majoritate absolută, necesitând formarea unui guvern de coaliție.
Cu toate acestea, este clar că președintele liberal Emmanuel Macron iese slăbit din aceste alegeri, ceea ce va afecta și poziția Franței de „motor al Uniunii Europene”, alături de Germania.