Social

Fuziune pentru progres: Autoritățile locale din Republica Moldova și România își unesc forțele

Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM) va fuziona cu Asociația Comunelor din România, iar primarii vor conlucra pe proiecte de dezvoltare a localităților pe ambele maluri ale Prutului. Pe lângă asta, ei vor face schimb de experiență atunci când țara noastră va accesa fonduri de preaderare la Uniunea Europeană. Subiectul a fost discutat la forumul regional economic care s-a desfășurat în România.

Republica Moldova are în prezent puține proiecte investiționale, spun unii primari. Fondurile de preaderare la Uniunea Europeană i-ar ajuta să-și dezvolte localitățile.

„Proiectele investiționale pe care le are Republica Moldova fie sunt mici ca sumă, fie lipsesc. Ca să avem și noi o dezvoltare cum o are România atât în domeniul infrastructurii, cât și al dezvoltării serviciilor turistice, este nevoie de proiecte de preaderare la UE. Fără aceste proiecte și fără suportul Uniunii Europene este imposibil în prezent ca Republica Moldova să se dezvolte”, a declarat Marcel Bobeica, primarul comunei Gangura din raionul Ialoveni.

„Aseară, am vizitat o primărie și am rămas plăcut surprins de cele văzute acolo. Și, credeți-mă, acest lucru nu a fost posibil până în 2007, până ca România să adere la comunitatea europeană”, a spus Vladislav Cociu, primarul orașului Ștefan Vodă.

Aleșii locali vor să învețe din experiența României pentru ca satele și comunele din țara noastră să fie atractive pentru potențialii investitori. Iată de ce, Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova va fuziona cu Asociația Comunelor din România.

„Accentul pe economie, pe dezvoltare economică și pe crearea locurilor de muncă, învățarea din experiența României în tot acest proces de integrare europeană, dar și de dezvoltare economică este extrem de important pentru autoritățile locale. Printre problemele principale pe care le avem noi sunt resursele limitate care vin în Republica Moldova pentru dezvoltarea economică”, a declarat Viorel Furdui, președintele CALM.

La rândul lor, primarii comunelor din România spun că au reușit să dezvolte localitățile datorită fondurilor europene pe care le-au primit începând cu etapa de preaderare la blocul comunitar și pe care continuă să le primească și până în prezent.

„Este foarte necesar și important ca primarii dumneavoastră să poată lua legătura cu primarii din România. În fiecare zonă există o experiență anume în anumite proiecte. Să vadă cum s-ar potrivi proiectele din zona dumnealor cu cele din zona României. Noi am reușit să atragem niște fonduri importante pentru Vatra Dornei, dar asta datorită proiectelor europene, pentru că cu bugetul și sumele pe care le aveam noi la îndemână nu făceam față”, spune Ilie Boncheș, primarul municipiului Vatra Dornei, România.

Iar primarul comunei Cordun, din județul Neamț, susține că banii europeni au fost un start considerabil pentru dezvoltarea economică și a infrastructurii locale. El spune că doar așa a reușit să atragă investitori și să creeze locuri de muncă, astfel încât oamenii să rămână și să muncească în România.

„Banii din bugetele locale nu ajung pentru dezvoltarea infrastructurii locale și de aceea este foarte important ca fiecare primar să depună eforturi consistente și succesive pentru a atrage tot ce pot în domeniul dezvoltării infrastructurii”, susține Adrian Ciobanu, primarul comunei Cordun, județul Neamț.

„Noi am trecut de etapa înfrățirilor, care a fost bună, am trecut și de etapa sfaturilor, care la fel a fost bună, și suntem în faza acțiunilor. Delegația primarilor a fost pregătită de către CALM. Acesta este modul nostru de acțiune pe manieră sistemică. Noi suntem unii lângă alții și avem foarte multe probleme comune, primarii deja sunt fuzionați și încep să lucreze tematic”, spune Ion Ștefanovici, organizator.

Forumul economic regional Moldova 2024 s-a desfășurat în perioada 4-6 iulie în România, la Vatra Dornei. Evenimentul a reunit primari de pe ambele maluri ale Prutului, oameni de afaceri, investitori, dar și reprezentanți ai agențiilor de dezvoltare regională.

Citește mai mult