Social

Ministerul Muncii reacționează: „Un stagiu de cotizare mai mare determină și o pensie mai mare”

Revenirea la situația anterioară, când femeile se pensionau mai devreme decât bărbații ar avea ca efect reducerea mărimii pensie, susține Ministerul Muncii și Protecției Sociale, într-un răspuns pentru „Teleradio-Moldova”. „După condițiile anterioare de pensionare, femeile se puteau pensiona mai devreme, dar primeau o pensie mai mică”, precizează instituția, în reacție la solicitarea sindicatelor de a stopa creșterea graduală a vârstei de pensionare pentru femei.

Procesul de egalare a vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare a început în 2017 pentru a asigura pensii echitabile pentru toți, notează ministerul.

Comparativ cu anul 2021, la începutul mandatului acestui Guvern, pensia medie pentru limită de vârstă a crescut de la 2 067 la 3 926 lei de lei, ceea ce constituie o creștere de 90%. Pensia minimă a crescut de la 1 143 lei la 2 778, o creștere de 143%. În ambele cazuri creșterea cumulativă a depășit considerabil inflația cumulativă pentru aceeași perioadă, care a constituit 54,6%”, a menționat Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Totodată, raportul dintre pensia minimă și minimul de existență calculat de Biroul Național de Statistică pentru pensionari a crescut de la 66% în aprilie 2021 la 115% în semestrul întâi al anului 2023 și va crește în acest an, mai subliniază Ministerul Muncii.

În raport cu salariul mediu net, pensia minimă a crescut de la 16% la 25%, la începutul anului 2021, un pensionar cu pensia minimă primea 16% din echivalentul salariului mediu net, acum primește 25%”, a specificat Ministerul Muncii și Protecției Sociale, pentru „Teleradio-Moldova”.

Sindicaliștii au transmis Parlamentului un proiect care propune stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu temporar, pentru cel puțin 5-7 ani. Această măsură e oportună în contextul actual, a declarat la emisiunea „Zi de Zi” președinta Comisiei de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Angela Otean. Potrivit ei, această inițiativă vine și ca urmare a solicitării salariaților.

Înțelegem că este costisitoare această modificare, dar deoarece ne dorim integrarea europeană, deoarece ne dorim condiții de remunerare, condiții de asigurare socială la fel ca în Europa, ar fi bine ca acest lucru să se întâmple și să fie instituit acest moratoriu. Mai ales că, în Europa, vârstele de pensionare sunt mai mari, nu este cel mai convingător argument, în condițiile în care speranța de viață a salariatelor diferă cu 10 ani”.

De la începutul anului curent, Ca­sa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a aprobat peste 40 de mii de cereri din partea pensionarilor care voiau să se întoarcă în câmpul muncii pentru a-și completa vechimea în muncă, iar alte câteva mii așteptau să fie procesate. Pe piața muncii este o lipsă acută de cadre, iar angajatorii le solicită noilor pensionari să-și continue activitatea, susține Angela Otean.

Peste 40 de mii de cereri din partea pensionarilor care doresc să revină în câmpul muncii pentru a-și completa vechimea au fost aprobate de la începutul anului de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), iar alte câteva mii sunt în așteptare. Angela Otean susține că piața muncii se confruntă cu o lipsă acută de cadre, iar angajatorii le cer noilor pensionari să își continue activitatea.

E adevărat că majoritatea pensionarilor doresc să își continue activitatea de muncă, inclusiv pensiile, cu toate că vreau să spun că noua formulă de calcul al pensiilor aduce cât de cât o pensie mai bună decât cea veche, dar și de faptul că este lipsă acută de cadre în multe domenii, se resimte o lipsă acută de specialiști și se solicită de către angajatori ca noii pensionari să-și continue activitatea”.

Sistemul de pensionare din Republica Moldova necesită măsuri imediate de consolidare, susține Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”. Potrivit lui, majorarea vârstei de pensionare va diminua presiunile asupra sistemului și va contribui la stabilitatea financiară a acestuia. El a subliniat că sistemul actual, bazat pe un singur pilon, este nesustenabil, iar deficitul înregistrat anual este acoperit din bugetul de stat, fapt ce amplifică problemele existente.

Precizăm că, începând din 1 iulie 2024, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani, iar pentru bărbați rămâne de 63 de ani. De asemenea, stagiul complet de cotizare în cazul femeilor se va egala cu cel al bărbaților și va fi de 34 de ani.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult