INTERVIU // Vladislav Kulminski: Igor Dodon și-a semnat sfârșitul carierei politice
Decizia de a-l susține pe Alexandr Stoianoglo la alegerile prezidențiale înseamnă că Igor Dodon nu va mai conta pe scena politică a Republicii Moldova și, astfel, și-a semnat sfârșitul carierei politice. Opinia aparține expertului în analize politice, Vladislav Kulminski, și a fost formulată în emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1. Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice a mai explicat că, pentru faptul că și-a legat soarta politică de socialiști, Stoianoglo va avea costuri politice și anume: nu va fi apreciat de către alegători.
Moldova 1: Fostul președinte, Igor Dodon, a chemat la discuții liderii opoziției și mizează pe Alexandr Stoianoglo la alegerile prezidențiale din toamnă. Propunerea socialiștilor este desemnarea unui candidat comun, susținut de mai multe partide. Deocamdată, nici Dodon și nici Stoianoglo nu au anunțat ce vor face la referendum. Colega mea, Lucia Vieru, a urmărit subiectul.
Lucia Vieru, jurnalistă Moldova 1: Prezentarea candidatului Stoianoglo a creat impresia unui déjà-vu. Acum cinci ani, Alexandr Stoianoglo era flancat de Igor Dodon. Atunci, Stoianoglo prelua funcția de procuror general, iar Dodon era președinte. Acum, ambii „foști” au apărut împreună într-o încercare de a coaliza opoziția. Liderul socialiștilor a invitat la discuții formațiunile care se opun guvernării. Ședința e programată peste două zile, la sediul școlii lui Mark Tkaciuk. Formatul ar fi același de data trecută, când s-au întâlnit Igor Dodon, Vlad Filat, Ion Chicu, Irina Vlah și Gaik Vartanean. Așadar, miercuri dimineață, ar trebui să aflăm dacă Stoianoglo va fi acceptat de opoziție, pentru că și acolo există ambiții prezidențiale. De exemplu, Irina Vlah, Ion Chicu, Vlad Filat, Tudor Ulianovschi, Andrei Năstase, Vasile Tarlev, Renato Usatîi au dat de înțeles că vor să candideze. Președinta Maia Sandu declarase, la sfârșitul anului trecut, că merge pentru încă un mandat și tot atunci a lansat ideea referendumului proeuropean. Toți candidații la funcția de președinte trebuie să adune între 15 și 25 de mii de semnături. Condiția este reprezentarea geografică: sunt necesare semnături în jumătate dintre raioanele republicii, cel puțin 600 de semnături pe unitate administrativă.
Moldova 1: Cum credeți, de ce nu candidează până la urmă Igor Dodon?
Vladislav Kulminski: Cred că e o întrebare foarte interesantă, pentru că, practic, domnul Dodon și-a semnat sfârșitul carierei sale politice și decizia de a-l susține pe domnul Stoianoglo, probabil va însemna că domnul Dodon nu prea va mai conta pe scena politică a Republicii Moldova. Pe mine altceva mă interesează foarte mult. De ce domnul Stoianoglo a acceptat să fie susținut de către Partidul Socialiștilor pentru că, indubitabil, această decizie va avea costuri politice foarte și foarte serioase. Ar fi fost altceva dacă domnul Stoianoglo, spre exemplu, ar fi decis să meargă singur, în calitate de candidat independent, și după asta ar fi primit susținerea partidelor politice. Dar, în acest fel, el și-a legat soarta politică de Partidul Socialiștilor și noi știm că acest lucru nu va fi apreciat de către alegătorii din Republica Moldova.
Moldova 1: Dar ce șanse are acum Alexandru Stoianoglo să devină candidat al opoziției în situația în care am văzut că mulți lideri politici au dat de înțeles că vor și ei să candideze?
Vladislav Kulminski: Eu cred că noi vom asista la o competiție foarte serioasă, chiar crâncenă, între diferite partide de opoziție. Domnul Chicu, domnul Usatîi, domnul Stoianoglo… vor fi foarte mulți candidați. Și eu personal nu prea cred că domnul Stoianoglo va reuși să devină un candidat unic al opoziției și pentru mine rămâne o întrebare foarte importantă: abordarea vizavi de domnul Stoianoglo și ceea i s-a întâmplat în mare măsură a fost dificil, incorect, dar dacă dumnealui participă la aceste alegeri din sentiment de răzbunare, nu știu, din dorința de a se răzbuna, mie mi se pare că în politică chestia aceasta nu va fi apreciată și nu va duce la nimic bun.
Și apele se clarifică și pentru partidul de guvernare. Aici, acum, tabloul electoral devine mult mai clar și, respectiv, și strategiile electorale care vor fi aplicate devin și ele mult mai clare.
Moldova 1: Adică, până la urmă, Alexandru Stoianoglo va rămâne un candidat al socialiștilor. Dar vreau să vă întreb despre simpatiile politice din Autonomia găgăuză pentru că și Irina Vlah în același timp și Alexandru Stoianoglo vin ambii din această regiune, unde știm bine că rețeaua Șor are influență și dacă am putea acum să anticipăm pe cine ar putea susține grupul Șor în aceste alegeri?
Vladislav Kulminski: Aveți dreptate. Dacă va veni această susținere sau nu, nu prea contează, pentru că percepția aceasta va exista și fără doar și poate domnul Stoianoglo va fi prezentat drept candidat al forțelor răului în Republica Moldova, ceea ce este o postură în care nu prea vrei să te pomenești. După părerea, eu cred că a fost o greșeală politică făcută de către dumnealui.
Moldova 1: Domnule Kulminski, cum apreciați poziționarea domnului Alexandru Stoianoglo, este un candidat proeuropean sau pro-rus, sau neutru, așa cum a încercat să dea de înțeles. Dar cât de corect este ca în actuala conjunctură geopolitică să-ți permiți acest lux de a fi neutru?
Vladislav Kulminski: Rămâne să vedem, pentru că în actuala conjunctură geopolitică poți să fii sau pro sau contra, tu poți să fii sau candidat proeuropean sau candidat anti-european. Și aici urmează să vedem cum stau lucrurile. Dacă dumnealui și-a ales această soartă politică - să fie candidat al Partidului Socialiștilor, atunci e evident că Partidul Socialiștilor este un partid anti-european, cu toate concluziile de rigoare. De asta, spun că, în această conjunctură politică, mi se pare că câștigătorul net al acestei lupte politice este Ivan Ceban, care a evitat să se autodefinească fie proeuropean, fie pro-rus și a reușit să rămână pe centrul politicii moldovenești și și-a amânat intrarea în politica mare pentru anul 2028. În conjunctura actuală, să fii neutru pare-mi-se că va fi imposibil.