Banca Mondială va continua să sprijine Republica Moldova
Banca Mondială va continua să sprijine financiar, tehnic și cu expertiza necesară realizarea proiectelor pentru sporirea calității vieții în Republica Moldova. Asigurarea a fost dată de vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Antonella Bassani, la o întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul primei sale vizite în țara noastră, de la numirea în această funcție.
Premierul Dorin Recean a mulțumit vicepreședintei Băncii Mondiale pentru parteneriatul solid dintre instituția financiară și Republica Moldova, care ajută autoritățile să realizeze agenda de reforme și proiecte cu impact direct asupra tuturor locuitorilor țării.
Antonella Bassani a felicitat autoritățile de la Chișinău cu ocazia demarării negocierilor de integrare europeană, menționând că această cale va oferi multiple posibilități și oportunități, iar Banca Mondială va ajuta la valorificarea acestora, anunță un comunicat emis de Guvern.
„Vă vom oferi întregul nostru suport: financiar, tehnic și de expertiză pentru a vă ajuta în ariile prioritare”, a spus vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.
Prim-ministrul a specificat că autoritățile sunt axate, în prezent, pe măsuri de menținere a creșterii economice și de sporire a încrederii investitorilor în economia moldovenească. În acest sens, au fost amintite acțiunile pentru asigurarea unui mediu de afaceri prietenos și sigur, cu accent pe reforma justiției.
În context, Antonella Bassani a reliefat rolul Agenției de Garantare Multilaterală a Investițiilor - MIGA, parte din grupul Băncii Mondiale. Instrumentele de garantare a investițiilor vor oferi o siguranță suplimentară investitorilor și vor asigura atragerea proiectelor inovaționale în economie, în contextul proximității agresiunii ruse în Ucraina. De asemenea, s-a discutat despre dezvoltarea pieței de capital din Republica Moldova, ceea ce va spori atractivitatea țării pentru investitorii străini, dar și va contribui la consolidarea rezilienței sistemului financiar.
Portofoliul curent de asistență financiară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova constituie 2,55 miliarde de dolari. Lista proiectelor în derulare vizează îmbunătățirea calității educației, a serviciilor de sănătate, creșterea competitivității agriculturii, interconectarea energetică cu România, modernizarea serviciilor guvernamentale, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, înregistrarea și evaluarea funciară mai eficientă, accesul la apă și sanitație.