Externe

Criză de apă în plin sezon turistic. Insulele grecești, afectate de lipsa ploilor

Cel mai mare rezervor de pe insula grecească Naxos a secat, fiind util doar țestoaselor care se plimbă prin apele sale noroioase. În aval, apa de mare s-a infiltrat în puțuri de irigații goale, afectând culturile de cartofi prețioase ale insulei. Mai la sud, pe insula Karpathos, autoritățile au impus restricții privind umplerea piscinelor, în timp ce în nordul insulei Thasos, autoritățile caută o unitate de desalinizare pentru a face apa de mare potabilă, scrie Reuters.

Reuters / Turiștii vizitează Ușa Mare a Templului lui Apollo, cunoscută sub numele de Portara, pe insula Naxos, Grecia, 20 iunie 2024
Sursa: Reuters / Turiștii vizitează Ușa Mare a Templului lui Apollo, cunoscută sub numele de Portara, pe insula Naxos, Grecia, 20 iunie 2024

În cea mai mare parte a Greciei a plouat puțin sau deloc în ultimele luni. Acum, în timp ce insulele țării se pregătesc să găzduiască un număr record de turiști de vară, presiunea asupra rezervelor de apă este foarte mare, au declarat oficialii, fermierii și oamenii de știință.

„A existat o lipsă intensă de precipitații în întreaga Mediterană și, în special pe Naxos, rezervoarele noastre de suprafață sunt goale”, a declarat primarul insulei, Dimitris Lianos.

Milioane de turiști vizitează Grecia în fiecare an pentru a se bucura de siturile sale antice, de plajele și de apele turcoaz.

Însă efectele schimbărilor climatice, inclusiv temperaturile ridicate, precipitațiile neregulate și incendiile de vegetație, amenință viitorul celui mai important motor economic al țării.

Anul acesta pare deosebit de tensionat. După cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată, incendiile de vegetație au început neobișnuit de devreme, unele în zone în care în mod normal ar fi trebuit să ningă. Cel puțin șase turiști, inclusiv cunoscutul prezentator de televiziune britanic Michael Mosley, au murit luna trecută, în timp ce valurile de căldură au cuprins țara.

Experții climatici se tem că ce este mai rău urmează să se întâmple. Andrea Toreti, coordonatorul observatorului european și global al secetei din cadrul Serviciului Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență, a declarat că, odată ce efectele secetei devin vizibile, este prea târziu pentru a lua măsuri.

„Trebuie să evităm să gândim într-un mod de urgență, (în schimb) să ne uităm la prevenire și pregătire”, a spus Toreti.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult