Regional

Spitalul raional Florești va oferi asistență medicală în caz de accident vascular cerebral

Spitalul raional Florești va oferi începând cu 15 iulie asistență medicală în caz de accident vascular cerebral pentru zeci de mii de locuitori din nordul țării. Un centru primar de AVC a fost inaugurat astăzi în cadrul spitalului, unde pacienții vor beneficia de investigații medicale performante. Aici se vor adresa și pacienții cu AVC care anterior erau nevoiți să se deplaseze la Chișinău pentru tratament. Investiția în utilaje se estimează la 15 milioane de lei.

Facebook: Maia Sandu
Sursa: Facebook: Maia Sandu

Marcel Clima, tehnician radiolog de profesie, a fost primul care a testat tomograful computerizat, instalat în cadrul centrului. Bărbatul activează de mai bine de 27 de ani în secția radiologie, iar aparatul performant îi va ușura munca, spune el.

„Un aparat foarte performant de ultimă generație, se lucrează foarte rapid. Lucrăm pe urgență, primul interval de timp, AVC sau altele, noi o să activăm 24/24. Deoarece în câteva minute pacientul intră în invaliditate. Avem cameră performantă care citește pacientul”, spune Marcel Clima.

În cadrul centrului vor fi consultați și pacienții care anterior erau nevoiți să parcurgă peste 100 de kilometri până în capitală pentru a primi recomandările pentru tratament.

„Tomografia pentru prima dată în instituție este instalată, anterior pacienții erau nevoiți să plece la Chișinău pentru a efectua investigațiile. Teritoriul arondat este pentru peste 100.000 de persoane. Era absolut stringent necesar pentru a presta servicii și a diagnostica pacienții în timp optim”, a declarat Ludmila Capcea, directoarea Spitalului raional Florești.

La inaugurarea centrului primar de AVC a fost prezentă și șefa statului, Maia Sandu. Președinta a remarcat importanța investițiilor în domeniul sănătății.

„Noi încercăm să îmbunătățim condițiile în sistemul de sănătate. În ultimii trei ani, am investit trei miliarde de lei, aici sunt investiții de 38 de milioane de lei. Ne bucurăm că avem aceste modernizări de creare a acestor centre AVC pentru că știți care e rata mortalității din cauza acestor probleme de sănătate și sperăm să putem îmbunătăți indicatorii”, a menționat Maia Sandu.

Un centru primar de AVC a fost inaugurat marți și la Cahul. Până acum, astfel de centre au fost deschise la Căușeni, Bălți, Hîncești și Soroca. Urmează să fie deschise astfel de centre la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” din Chișinău și în cadrul spitalelor raionale din Edineț, Orhei, Ungheni și Comrat. În Republica Moldova, în fiecare an, aproape 10 mii de persoane suportă un accident vascular cerebral.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult