Internațional

Iulia Navalnaia, arestată în absență. Decizia a fost luată de un tribunal din Moscova

Un tribunal din Moscova a emis un mandat de arestare, în absență, pentru două luni a Iuliei Navalnaia, văduva regretatului politician rus de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters.

Instanța a acuzat-o pe Navalnaia, care locuiește în afara Rusiei, de participare la un grup „extremist”. Decizia înseamnă că ea s-ar confrunta cu o arestare sigură dacă ar pune piciorul în țară.

Navalnaia, în vârstă de 47 de ani, a intrat în lumina reflectoarelor după moartea soțului său într-o colonie penală din Arctica în februarie și a declarat că va continua lupta pentru ceea ce Navalnîi a numit „Rusia frumoasă a viitorului”.

Scriind marți pe X, Navalnaia le-a spus susținătorilor săi să nu se concentreze asupra ordinului judecătoresc împotriva ei, ci asupra luptei împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

„Când scrieți despre asta, vă rog să nu uitați să scrieți principalul lucru: Vladimir Putin este un criminal și un criminal de război”, a scris ea.

De la moartea soțului său, Navalnaia s-a întâlnit cu o serie de lideri occidentali de rang înalt, inclusiv cu președintele SUA, Joe Biden, la San Francisco.

Grupul non-profit cu sediul în SUA Human Rights Foundation a numit-o pe Navalnaia președinte săptămâna trecută, iar aceasta a declarat că va folosi noul rol pentru a intensifica lupta dusă de soțul său împotriva lui Putin.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult