Internațional

Stoltenberg: Victoria Rusiei în Ucraina este principalul risc pentru NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat țările Alianței Nord-Atlantice să sprijine mai activ Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse. „Rezultatul acestui război va defini sistemul global de securitate pentru decenii”, a declarat el, vorbind în deschiderea summitului NATO de marți, 9 iulie, de la Washington, transmite DW.

Potrivit lui Stoltenberg, „cu o Rusie agresivă ca vecin” nu există opțiuni „fără pierderi și riscuri”. „Cel mai mare cost și cel mai mare risc ar fi o victorie rusă în Ucraina. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, a spus secretarul general. Șeful NATO a spus că o victorie rusă în război i-ar da curaj președintelui Vladimir Putin, precum și altor lideri autoritari din Iran, Coreea de Nord și China. „Acum este momentul să ne ridicăm pentru libertate și democrație”, a subliniat Stoltenberg.

În același timp, el a pledat pentru continuarea admiterii de noi țări, precum Ucraina, în NATO. Potrivit secretarului general, extinderea alianței după sfârșitul Războiului Rece a unit Europa, a deschis calea spre integrare și a adus pace și prosperitate pe continent. Ca și atunci, „claritatea și hotărârea” sunt necesare astăzi, a subliniat el.

Amintim, Kremlinul a precizat marți că urmărește cu „maximă atenție” summitul NATO care se desfășoară la Washington, dat fiind faptul că „Alianța Nord-Atlantică consideră Rusia drept inamicul său”, au relatat AFP, EFE și Reuters.

Precizăm că norvegianul Jens Stoltenberg își încheie mandatul în octombrie și va fi înlocuit de olandezul Mark Rutte. Actualul șef al Alianței a venit la conducerea politică a NATO în 2014, anul în care Rusia și-a început agresiunea asupra Ucrainei prin anexarea ilegală a Crimeii, iar după ce Moscova a invadat Ucraina pe scară largă, în 2022, secretarul general al Alianței a depus eforturi considerabile în sprijinul Ucrainei și pentru obținerea solidarității în Alianță.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult