Social

Guvernul a aprobat semnarea acordului de vânzare a terenului pentru noua ambasadă a SUA la Chișinău

Guvernul a dat undă verde pentru vânzarea terenului de 5,2 hectare de pe strada Tighina Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA). Un acord interguvernamental în acest sens urmează să fie semnat pe parcursul lunii iulie curent.

„Guvernul își propune să revitalizeze un cartier din capitală, care timp de aproape 17 ani a fost abandonat și inaccesibil pentru cetățeni. Prin semnarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA, ne asigurăm că terenul de pe strada Tighina va fi valorificat. Reamintim că banii din vânzarea acestuia vor fi realocați pentru crearea Centrului de cultură și artă contemporană Universul, reparația școlilor sportive din toată țara și pentru proiectarea viitorului stadion național”, a declarat secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

Tratatul se încheie pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de a fi prelungit de către părți cu perioade suplimentare de câte un an fiecare, maxim de cinci ori. Se estimează că prețul de vânzare va fi de circa 15 milioane de euro.

Potrivit acordului, partea americană va renova și repara porțile istorice ale stadionului republican, intrarea și spațiile asociate acestuia și le vor face accesibile publicului.

Mai mult, Guvernul SUA își asumă să rezerve o parte din teren pentru spații de parc accesibile publicului, al cărui design va fi dezvoltat în colaborare cu Guvernul R. Moldova și profesioniștii locali în design. Totodată, părțile vor conveni asupra unui nume pentru spațiul parcului, care va reprezenta valorile reciproce de colaborare și relația amicală dintre aceste țări, un ideal sau un scop comun sau un alt nume potrivit asupra căruia părțile vor conveni.

În consecință, SUA își păstrează dreptul de a folosi o parte din spațiul parcului pentru expunerea de artă, organizarea de evenimente culturale, inclusiv amplasarea unei statui/monument sau activități similare.

Ambasada SUA caută un teren pentru sediu mai bine de 20 de ani. Prima discuție privind acest teren a avut loc în 2008, la scurt timp după demolarea, în 2007, a fostului stadion. Prima solicitare oficială a Ambasadei SUA de a obține acest teren a fost făcută în 2015 și de atunci reprezentanții misiunii diplomatice discută cu autoritățile de la Chișinău.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult