Aderare UE

Cristina Gherasimov, în deschiderea primei sesiuni de screening bilateral: „Este piatra de căpătâi a procesului de negocieri propriu-zise”

Astăzi, Republica Moldova marchează un moment istoric în procesul său de aderare la Uniunea Europeană, inaugurând o nouă etapă esențială în negocierile de aderare. În doar doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, Republica Moldova a demonstrat determinare și eforturi susținute pentru a se apropia de statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, a declarat viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, în debutul primei sesiuni de screening bilateral, care se desfășoară la Chișinău.

„Astăzi pentru noi constituie începutul noii etape în procesul de negociere, în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, în procesul de ancorare a țării noastre într-un spațiu al păcii, al stabilității, prosperități și al libertății pe care ni-l dorim cu toții aici, în Republica Moldova. Faptul că am ajuns la această etapă, doar în doi ani, din momentul în care Republicii Moldova i-a fost oferit statutul de țară candidată, vorbește foarte mult despre eforturile pe care le-au depus echipele din cadrul Guvernului, și, în general, efortul societății noastre, care reprezintă dorința noastră ca țară să devenim stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline cât de curând posibil”, a spus Cristina Gherasimov.

Acest progres este, de asemenea, un semnal clar al deschiderii și sprijinului din partea Uniunii Europene și a Comisiei Europene pentru integrarea Republicii Moldova în familia europeană. Etapa de screening bilateral va permite ambelor părți să înțeleagă mai bine poziția țării noastre în procesul de aderare, să identifice pașii necesari și să organizeze următoarele etape pentru a atinge acest obiectiv ambițios.

*„Este esențial, pentru noi acasă, să continuăm, să ne mobilizăm eforturile la maxim în așa fel încât în următorii ani să reușim să facem cât mai multe și aici etapa de screening bilateral, este cu adevărat piatra de căpătâi a procesului de negocieri propriu-zise”, a continuat viceprim-ministra.

La eveniment participă mai mulți comisari europeni.

Astăzi și mâine, la Chișinău, se desfășoară screeningul bilateral, un moment crucial în cadrul negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este pentru prima dată când această etapă se desfășoară în țara candidată pentru aderarea la UE, și nu la Bruxelles.

Republica Moldova intră într-o etapă importantă, iar Capitolul cu care începe screening-ul ține de achizițiile publice, a declarat directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza. Acesta a subliniat importanța acestui proces pentru armonizarea legislației și obținerea fondurilor necesare pentru dezvoltarea economică și îmbunătățirea nivelului de trai în țară.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult