Regional

Misiunea Socială „Diaconia" a organizat un atelier informativ pentru copiii din Peresecina

Zeci de copii din satul Peresecina, raionul Orhei, au învățat despre securitatea electrică, prin diverse jocuri interactive. Voluntarii de la Misiunea Socială „Diaconia" au fost cei care i-au învățat pe cei mici că, deși energia electrică este cea mai utilizată formă de energie, aceasta poate prezenta pericol dacă nu sunt respectate măsurile de securitate. Atelierul informativ a fost organizat în cadrul proiectului Ludobus, care presupune învățarea prin joc și adoptarea unor comportamente sigure în situații de risc.

Distracția a fost urmată de ateliere practice, la care cei mici au aflat despre factorii care sporesc pericolul electrocutării și despre măsurile de securitate pentru a putea utiliza energia electrică în condiții de siguranță.

Copiii au rămas impresionați de jocuri, iar cele învățate o să le fie de folos, spun ei.

„Mi-a fost foarte interesant. Am învățat să fim mai precauți cu curentul și să nu ne jucăm cu el”;

„Am învățat multe lucruri noi ca să fim în siguranță. Am desenat un semn de electricitate. - Ce reprezintă? - Atenție, ne putem electrocuta! - Ce nu trebuie să facem dacă îl vedem? - Să nu ne apropiem deloc”;

„Dacă este ceva defectat, nu avem voie să punem în priză pentru că putem să ne electrocutăm”;

„Mi-a plăcut foarte mult această experiență, cu siguranță voi mai veni. Am învățat că nu trebuie să călcăm pe un fir de electricitate dar trebuie să ne dăm 20 m în urmă.”

Majoritatea copiilor vin de la Centrul comunitar „Generația Pro”, unde se află și un centru de plasament pentru copiii aflați în situații de risc.

„Încercăm să le facem și noi activități, dar clar că atunci când sunt alte activități interesante, nici nu zic că nu sunt, cu animatori, ceva nou, copiii sunt mult mai entuziasmați și cu drag participă”, spune asistenta socială, Valentina Colac.

„Este foarte binevenită socializarea și comunicarea deoarece trebuie și ei să fie incluși în centrul de copii care au familii”, a declarat pedagogul social Augustina Munteanu.

În cadrul sesiunilor de informare, echipa de voluntari adaptează tema așa încât, prin joc, cei mici pot învăța lucruri elementare din diferite domenii.

„Copiii sunt dornici de distracții și joc, ei sunt fericiți că au scăpat de școală. Când aud că noi venim cu lecții, sunt un pic mai sceptici, ei asociază lecția cu tabla, 45 de minute de stat pe scaun, noi venim să spargem aceste stereotipuri, să livrăm informația într-un mod distractiv”, a spus coordonatoarea de voluntari „Diaconia”, Daniela Groza.

„Nimic nu este mai important decât securitatea și sănătatea, de aceea desfășurăm diverse activități de securitate electrică. Aceste lecții împreună cu Ludobus le organizăm doar vara, iar pe parcursul anului organizăm diverse lecții în școli, de asemenea primim copii în excursie la întreprindere”, a declarat managerul Premier Energy, Veronica Moraru.

Ludobus este un proiect implementat de Misiunea Socială „Diaconia" și a ajuns la cea de-a patra ediție. În cadrul proiectului, atelierele educative vor fi desfășurate în următoarea perioadă în alte 10 localități din țară.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult