Politic

Igor Grosu: Republica Moldova va beneficia în continuare de sprijinul UE în procesul de screening bilateral

Republica Moldova beneficiază și va beneficia în continuare de ajutorul partenerilor europeni în procesul de ajustare a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele Parlamentului Igor Grosu, în cadrul emisiunii „În Context" de la Moldova1. La Bruxelles s-a pregătit și un proiect menit să ajute Legislativul de la Chișinău în această direcție.

Va trebui să învățăm din mers, pe de o parte, să ajustăm legislația, să îmbunătățim legile noastre, pe de altă parte, să învățăm să le aplicăm. De asta și beneficiem și o să beneficiem de ajutorul partenerilor europeni, când spun parteneri europeni, mă refer la România care este cea mai aproape și cea mai conectată la transformările care au loc în Republica Moldova”, a spus Igor Grosu.

Pentru a-și spori eficiența și performanțele, mai multe țări membre, printre care Grecia, Italia, Franța, Cehia, România, Spania, Țările Baltice, vor concura pentru a câștiga un proiect menit să ajute Legislativul de la Chișinău.

Parlamentul are nevoie să-și îmbunătățească capacitățile. În luna care urmează va avea loc un concurs între țările membre care vor aplica la Comisia Europeană pentru a câștiga în cadrul unui proiect care va ajuta Parlamentul Republicii Moldova în procesul de ajustare a legislației”, a declarat șeful Legislativului.

Ajustarea legislației naționale la standardele și principiile Uniunii Europene trebuie să acopere o gamă largă de domenii, de la comerț și agricultură la mediu și protecția consumatorilor. Acest lucru va contribui la modernizarea economiei, îmbunătățirea mediului de afaceri, consolidarea instituțiilor și apropierea de Uniunea Europeană.

Citește mai mult