Internațional

Cele mai puternice arme americane vor fi amplasate în Germania

Statele Unite vor începe să desfășoare rachete cu rază lungă de acțiune în Germania în 2026, au anunțat marți cele două țări în cadrul unei reuniuni a alianței NATO, un pas major menit să contracareze ceea ce aliații consideră a fi o amenințare tot mai mare pe care Rusia o reprezintă pentru Europa. În urma deciziei, vor fi trimise Germaniei cele mai puternice arme americane care vor fi amplasate pe continentul european de la Războiul Rece încoace, într-un avertisment clar pentru președintele rus Vladimir Putin, scrie Reuters.

O declarație americano-germană a declarat că „desfășurările episodice” au fost în pregătire pentru staționarea pe termen mai lung în Europa a capacităților care ar include SM-6, Tomahawk și arme hipersonice în curs de dezvoltare cu rază mai mare.

Mutarea ar fi fost interzisă în temeiul Tratatului privind Forțele Nucleare cu Rază Intermediară semnat de SUA și Uniunea Sovietică în 1987, dar care nu mai este valabil din 2019.

„Nu putem exclude posibilitatea unui atac împotriva suveranității și integrității teritoriale a Aliaților”, au declarat aliații într-un comunicat publicat miercuri.

Precizăm că, în perioada 9-11 iulie, la Washington, se desfășoară Summitul aniversar al NATO. Alianța împlinește 75 de ani de la fondare.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult