Politic

Igor Grosu: Retragerea din CSI, o decizie asumată pentru integrarea europeană

Republica Moldova va continua procesul de retragere treptată din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Deși nu este o condiție a Uniunii Europene, prezența în CSI nu este compatibilă cu integrarea europeană, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „În Context”, la Moldova 1.

„Nu poate fi compatibil pentru că noi am spus foarte clar: vectorul nostru și modelul de dezvoltare pe care îl dorim pentru Republica Moldova este modelul Uniunii Europene. De aici și inițiativa, decizia politică de a organiza referendumul constituțional privind mențiunea foarte tranșantă în Constituție privind vectorul de integrare europeană”, a spus șeful Legislativului.

Grosu a subliniat că retragerea din acordurile CSI nu este o condiție a Bruxelles-ului, dar e o decizie asumată a Chișinăului.

„Evident că este un proces care o să dureze, pentru că orice acord, și noi am denunțat mai multe acorduri, a trecut printr-un proces de evaluare. Spre exemplu, dacă sunt acorduri acum pe dimensiunea CSI care vizează drepturile conaționalilor noștri - că se află în Rusia, că se află în alte țări, membre CSI - noi nu putem unilateral pur și simplu să întrerupem aceste acorduri, fără a avea un acord bilateral. Deci lucrurile trebuie să fie făcute gradual, nu în detrimentul cetățenilor noștri. Dar vectorul și direcția pe care noi mergem consecvent este cea de integrare europeană”, a mai explicat oficialul.

Președintele Parlamentului a mai declarat că referendumul din 20 octombrie va arăta clar că cetățenii Republicii Moldova își doresc integrarea europeană, iar cei care contestă sau vor să boicoteze plebiscitul nu au alternative modelului european care înseamnă pace, stabilitate și bunăstare.

Citește mai mult