Politic

Politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025, votată în prima lectură de Parlament

Parlamentul a votat în prima lectură politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025. Documentul prevede modificări la 13 legi pentru a ajusta legislația bugetar-fiscală la evoluția proceselor economice și sociale, în contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Proiectul a fost aprobat de deputații PAS și de un deputat neafiliat. Opoziția nu a fost de acord cu modificările propuse de Guvern.

Spuneți-ne, vă rog frumos, iată ne ascultă și contribuabilii, și cetățenii, top trei noutăți ale politicii pe care dvs. ne-ați prezentat-o, care vor facilita domeniul investițional, sectorul real al economiei, micii producători, care să se memorizeze la ei”, a spus deputatul BCS, Petru Burduja.

Eu vin în Parlament și dvs. îmi spuneți: „Da ce ați adus nou? Da și fașiț nou?". Top trei, eu vreau să vă spun că uzura accelerată este un instrument care trebuie să fie utilizat pe larg de către agenții economici, Stock option plan și capitalul de stimulare sunt două instrumente care vor stimula menținerea angajaților în Republica Moldova, administrarea fiscală optimizată, forma UNIF, prin care micii antreprenori, până la cinci angajați, o să poată să prezinte doar o dare de seamă la fel va ușura această activitate”, susține ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.

Nota generală, în opinia noastră, este următoarea: chiar dacă poartă, în ghilimele, denumirea de politică bugetar-fiscală și vamală, practic, are o legătură foarte mică cu politica economică”, a relatat deputatul BCS, Oleg Reidman.

Referitor la serviciul bonelor. 2500 de lei neimpozitabili. Și ministrul care stă pe scări tot a vorbit despre asta. Acum din frazele dumneavoastră această sumă va fi retrasă. Așa e scris în text. - Domnule deputat, dumneavoastră a doua oară citiți cam incorect. - Domnule președinte, eu citesc bine. Vă mulțumesc pentru observație”, a menționat deputatul BCS, Vladimir Odnostalco.

Opoziția nu poate tăcea și tot caută, caută, caută ceva, dar nu găsește nimic”, a relatat deputatul PAS, Vasile Șoimaru.

Printre măsurile aprobate se regăsește majorarea cu 10 la sută a scutirilor personale și cele pentru persoanele întreținute. De asemenea, va fi extins spectrul de venituri scutite de impozite. De asemenea, documentul mai stabilește faptul că autoritățile locale vor avea dreptul să majoreze impozitul pe bunuri imobiliare și impozitul funciar cu până la 300 de procente pentru clădirile și terenurile intravilane neîngrijite. În domeniul vamal, una dintre măsuri prevede micșorarea de la 40 la două procente amenzile pentru declarații vamale sau documente de însoțire a mărfurilor cu date eronate, în cazul în care mărfurile au fost supuse controlului fizic total și au primit liberul de vamă. Proiectul urmează să fie examinat și în lectura a doua.

Citește mai mult