Economic

„Republica Moldova - un mediu sigur pentru investiții”. Reuniunea Constituenței FMl și a Băncii Mondiale a avut loc la Chișinău

În pofida unui război la graniță, Republica Moldova rămâne a fi un mediu sigur pentru investitorii străini. Subiectul a fost discutat în cadrul unui summit financiar găzduit de țara noastră, la care au participat oficiali din cadrul Constituenței Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale. Pe agenda de discuții s-au mai numărat provocările regionale sau modalitățile prin care Republica Moldova poate prelua din experiențele și politicile FMI și ale Băncii Mondiale pentru a atenua anumite riscuri.

Republica Moldova a găzduit reuniunea grupului de țări reprezentate de Olanda în consiliile de administrare FMI și Banca Mondială.

Multe s-au întâmplat peste tot în lume în ultimii 32 de ani. Cu siguranță, multe s-au întâmplat în Republica Moldova. Țara s-a dezvoltat cu succes, de la o fostă republică sovietică la o țară independentă, cu o economie de piață funcțională. Economia s-a transformat complet în aceste trei decenii”, a spus directorul executiv al FMI, Paul Hilbers.

În ultimii ani, am văzut că Republica Moldova a devenit mai rezistentă la șocuri în ciuda problemelor externe imense. Războiul nejustificat și neprovocat al Rusiei în Ucraina nu a făcut decât să întărească determinarea Republicii Moldova să înainteze spre aderarea la Uniunea Europeană”, a menționat directorul executiv al Băncii Mondiale, Eugene Rhuggenaath.

Guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu, a declarat că această reuniune este o oportunitate de a atrage investiții străine și modalități de a crea un mediu de afaceri competitiv și transparent.

Marcel Proust spunea: „Adevărata călătorie nu înseamnă să descoperi țări noi, ci să privești lumea cu alți ochi”. Țara noastră poate schimba peisajul european prin competitivitate și inovație. Republica Moldova dispune de toate ingredientele pentru a se impune ca o economie puternică în Uniunea Europeană”, a spus guvernatorul BNM, Anca Dragu.

Iar președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova mizează pe sprijinul celor mai importante instituții financiare și că soluția pentru a combate anumite riscuri este o economice puternică. La rândul său, premierul Dorin Recean a subliniat că situația din Ucraina trebuie să rămână o prioritate pentru comunitatea internațională.

În Republica Moldova, amenințările fie că sunt șantaj energetic al Rusiei sau campanii de dezinformare, atacuri cibernetice, bani murdari ai Rusiei, destinați destabilizării și mituirii alegătorilor - toate au scopul de a exploata vulnerabilitățile noastre și de a submina suveranitatea noastră”, a relatat președinta Maia Sandu.

Ne străduim să adaptăm legislația noastră ca să combatem corupția, să facem reforma justiției, să ne asigurăm că avem stat de drept și că toate transformările pe care le facem în Republica Moldova vor dura și nu sunt reversibile”, susține premierul Dorin Recean.

La summitul financiar de la Chișinău s-au reunit circa o sută de reprezentanți ai băncilor centrale și ai ministerelor de Finanțe din 15 țări.

Citește mai mult