Social

Provocare tehnologică în R. Moldova: Echipe de liceeni își prezintă roboții la MEET FTC 2024

Treisprezece echipe din mai multe orașe ale Republicii Moldova s-au luptat pentru premiul de cel mai ingenios robot. Aceștia în decursul a două-trei luni au construit și programat roboți de dimensiuni mari utilizând piese 3D modelate, camere și senzori. Competiția MEET FIRST Tech Challenge Moldova 2024 reprezintă o premieră pentru țara noastră și face parte dintr-un program de robotică dedicat liceenilor.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Echipa din Ungheni a construit un robot din piese de metal și plastic. Cel mai complicat a fost să construiască partea care prinde obiectele.

„A fost foarte complicat să o fabricăm, trebuia să o printăm în 3D, printerul nu a făcut cum trebuie, astfel ea de trei ori s-a rupt. Robotul poate să prindă pixeli, să meargă destul de rapid, să pună pixelii pe tablă la cel mai înalt nivel posibil acum”, a declarat Nichita Bologan, liderul echipei.

Echipa din Cahul a construit robotul din piese de metal și lemn. Liceenii care l-au creat spun că s-au inspirat din filmulețele de pe rețelele de socializare.

„El acum, săptămâna aceasta, a făcut autonomia de departe și de aproape. Avem două programe, doi driveri, avem cinci motoare”.

Fiecare robot construit de către echipă a strălucit în felul său.

„Robotul nostru are un mecanism interesant de luare a pixelilor, avem o piesă printată 3D care pune pixelii aici și avem brațul tot printat 3D. El apucă pixelii și îi transferă pe tablă”, spune Vlad Aftenii, concurent.

Organizatorii competiției spun că, prin astfel de competiții, elevii își dezvoltă abilitățile în științele exacte, în matematică, în tehnologie și practică principii de inginerie. De asemenea, se dezvoltă spiritul lucrului în echipă.

„Este o competiție de robotică, o competiție mai complicată din punct de vedere ingineresc, elevii au folosit piese din metal, senzori, diferite mecanisme pentru a construi timp de două luni roboți. De asemenea, i-au programat ca ei spre o perioadă din timpul competiției să funcționeze autonom”, susține Veronica Eșanu, manager de proiect.

Competiția a avut loc la Centrul de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”. Organizarea și desfășurarea competiției a avut loc cu sprijinul Proiectului „Tehnologiile Viitorului”, susținut de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Citește mai mult