Internațional

Mircea Geoană: Sprijinul NATO este o garanție suplimentară că drumul european al Republicii Moldova și al Ucrainei se poate îndeplini, strategic vorbind

Sprijinul pe care Alianța Nord-Atlantică a decis să îl acorde Ucrainei la Summitul istoric de la Washington reprezintă o garanție suplimentară că Ucraina și Republica Moldova își pot îndeplini calea europeană și transmite un semnal Moscovei că NATO nu va obosi în acest efort, a declarat joi secretarul general adjunct al organizației, Mircea Geoană, într-un interviu acordat la Washington pentru CaleaEuropeană.ro.

Prin deciziile luate la Washington, „transmitem un mesaj foarte clar către Moscova și către Federația Rusă, și către alții, și anume că NATO este puternic și hotărât să își apere teritoriul, populația, economia, infrastructura”, a afirmat Geoană, după Summitul de 75 de ani de la înființarea Alianței.

„Atunci când noi ne întărim flancul estic, când ne întărim capabilitățile militare, când avem mult mai multe forțe pregătite, 500.000 de forțe NATO în stare de alertă permanentă, o nouă forță aliată de reacție, nu facem altceva decât să transmitem un mesaj foarte clar către Moscova și către Federația Rusă și către alții, și anume că NATO este puternic și hotărât să își apere teritoriul, populația, economia, infrastructura”, a spus Geoană.

Referindu-se la semnalul pe care Alianța l-a transmis Moscovei prin deciziile sale de la Washington, secretarul general adjunct al NATO a precizat că acestea reprezintă o gură de oxigen pentru Ucraina, precum și „o garanție suplimentară că drumul său european, calea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei se pot îndeplini, strategic vorbind”.

„Pentru Republica Moldova reprezintă o garanție suplimentară că drumul său european, calea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei se pot îndeplini, strategic vorbind. De aceea, astăzi, la Washington, liderii noștri și noi toți ca lideri ai Alianței, am arătat că Ucraina va avea sprijinul nostru. Este un semnal inclusiv către Moscova pe care noi vrem să îl spunem foarte clar. Să nu creadă cineva că noi o să obosim în sprijinul pentru Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO.

Întrebat dacă este NATO pregătită, în cazul în care Republica Moldova își dorește să adopte decizii curajoase, să sprijine o viitoare arhitectură de securitate pentru Republica Moldova, Mircea Geoană a răspuns că este decizia autorităților de la Chișinău cât de repede și de departe ar fi dispuse să meargă în relația cu NATO.

„NATO niciodată nu a bătut la ușa nimănui pentru a îi face vreo invitație de a face mai mult decât acea țară dorește să facă cu noi. Noi am vrut să intrăm în NATO, nu NATO a venit la noi. Suedia și Finlanda s-au trezit, după secole sau decenii de neutralitate, că Rusia este agresivă și au venit către noi. De aceea, Republica Moldova este un partener vechi al nostru. Avem de 30 de ani un parteneriat foarte serios cu dânșii, iar noi respectăm constituția de neutralitate a Republicii Moldova și sperăm să adere la UE cât mai repede. Decizia este a dânșilor, când și dacă vor dori să meargă la un alt nivel de colaborare”, a mai spus Mircea Geoană.

Amintim că liderii celor 32 de state membre ale NATO au aprobat miercuri, prin Declarația finală a Summitului de la Washington la 75 de ani de la fondarea Alianței, planurile secretarului general Jens Stoltenberg privind înființarea misiunii NATO de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina, cu un comandament în Germania și centre logistice în estul Alianței, inclusiv pe teritoriul României, precum și un angajament financiar de 40 de miliarde de euro pentru anul următor și înființarea poziției de Înalt Reprezentant al NATO pentru Ucraina. Liderii NATO au stabilit că Alianța va prelua coordonarea și furnizarea majorității asistenței internaționale în materie de securitate pentru Ucraina.

Totodată, țările NATO au făcut apel la Rusia „să retragă toate forțele din Republica Moldova și Georgia, staționate acolo fără consimțământul lor”. Sprijinul pentru Republica Moldova este menționat la un punct referitor la importanța parteneriatelor NATO în asigurarea „unei abordări de securitate la 360 de grade”. În acest context, aliații au salutat „eforturile Moldovei de a continua reformele democratice și progresele sale, cum este și cazul Bosniei și Herțegovina, cu integrarea europeană, și suntem dedicați sprijinirii capabilităților lor de securitate și apărare și dezvoltării capacității lor de a contracara amenințări hibride”.

Republica Moldova a fost reprezentată la Summitul NATO de la Washington de o delegație condusă de vicepremierul Mihai Popșoi.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult